Altamura. Leonessa di Puglia de moeite waard om te bezoeken!

Altamura
Leonessa di Puglia (De leeuwin van Puglia)

In Italië noemen ze Altamura ‘Leonessa di Puglia’. Ze zijn trots op deze stad die bijna niet te evenaren is. Altamura is rijk aan geschiedenis en cultuur. De stad ligt ongeveer 40km van Bari.

Altamura ligt in Murgia en maakt onderdeel uit van de Provincie Bari. Wanneer je richting Altamura rijdt, kun je Altamura in de verte zien liggen. Dit komt omdat de stad op 500 meter hoogte is gelegen. De stad is omcirkeld door een muur waarvan nog een deel te zien is.
Altamura kent een nieuw en een oud gedeelte. Het is een aanrader om het oude centrum van Altamura te gaan verkennen. In het oude centrum zijn diverse doodlopende straatjes te vinden. Ze worden claustri genoemd. Er wordt één keer per jaar een wedstrijd gehouden wie de mooiste Claustri heeft.

Altamura

Altamura

Wanneer ik door het oude gedeelte loopt kom ik van het ene straatje in het andere straatje terecht. Sommige balkons zien er prachtig. De balkons zijn opgesierd door veel groen en bloemen. Waarbij mij opvalt dat het ijzerwerk ook vakwerk is.

In het midden van het centrum bevindt zich de grote Cathedraal van Altamura. Dit is een prachtige Cathedraal. Eén keer per jaar komt de “Madonna di buon cammina” in de Cathedraal van Altamura te staan. De Madonna wordt door middel van een processie naar Altamura gebracht. Deze tocht wordt vanaf de Santuario lopend afgelegd. De Madonna blijft dan twee weken in Altamura.

Altamura

Altamura

Eén keer per jaar is er groot feest. Het feest wordt “Notte Bianca dei claustri” genoemd. In heel Altamura is er dan feest tot laat in de nacht. Dit vindt meestal plaats in september. In heel Altamura is in die nacht van alles te doen. Vanaf 21.00 uur tot 4 uur in de nacht is er muziek, dans, kraampjes, food show, tentoonstellingen en kermis in Altamura.

Het wordt “Notte Bianca” genoemd omdat de mensen de hele nacht door feest vieren. De grote straat in het centrum is dan rijkelijk versierd met heel veel verlichting.

In Altamura is het goed toeven. Er zijn diverse bars waar je heerlijke koffie kunt drinken of ‘s-avonds gezellig wat kunt gaan drinken. Elke avond leeft het in het centrum. Zelfs in de winter ontmoeten de mensen elkaar in het centrum van de stad. De bewoners flaneren in de winkelstraat en stoppen hier en daar om met een bekende te praten die ze tegen komen.

Een bekend persoon van Altamura is “Giuseppe Saverio Mercadante (1795-1870)”. Het verhaal gaat dat Giuseppe al jong met muziek bezig was. Hij speelde fluit in de kerk. Hierdoor werd hij ontdekt door een invloed rijk man. Deze man stelde hem voor om muziek te gaan studeren. Mercadante heeft dit met beiden handen aangepakt en is gaan studeren aan het Conservatorium in Napels. In Altamura is een theater ter ere van hem gebouwd. Dit jaar werd het theater na renovatie weer heropend. Op het plein naast het theater staat een standbeeld van hem.

Altamura

Altamura

Een bekende drank in Altamura is Padre Peppe. Padre Peppe is voor het eerst geproduceerd door een kapucijner monnik van een lokale klooster in het begin van de 19e eeuw. Vandaag de dag wordt deze drank veel verkocht en is heel geliefd onder de Altamuranen. De drank heeft een donkere kleur. Padre Peppe heeft een intense smaak door de kruidige ingrediënten. Volgens de traditie is Padre Peppe gemaakt met jonge walnoten en alcohol. Daarbij worden worden er kruiden aan toegevoegd zoals kaneel en nootmuskaat.

Altamura

Altamura