Formaggio il Grottone. Kaas uit de regio Campania!

Formaggio il Grottone

Dit jaar bij het evenement van de Smaak van Italië, Haarzuilens, kwam ik langs een stand waar ik bijzondere kaas heb geproefd.
Il Grottone

Il Grottone

In de gemeente San Salvatore Telesino wordt de kaas geproduceerd. Het is een stad met ongeveer 4000 inwoners. De stad is prachtig gelegen in het groene en vruchtbare gebied “Valle Telesina”. Dit ligt aan de voet van “Massiccio del Matese” in provincie Benevento in de regio Campanië.

De grondstoffen die nodig zijn om de kaas te produceren zijn: ‘melk van hoge kwaliteit, stremsel, melkzuur, propionzuur, zout en lysozym’.

Het product:

Voor het maken van het product stelt men hoge eisen aan de melk. De melk van de koeien komen van boerderijen die binnen het “Parco Regionale del Matese (CE)” liggen. De kaas heeft een speciale structuur en heeft de aroma van geroosterde hazelnoten. De kaas blijft ongeveer 2 maanden rijpen in de tufsteen grotten. Momenteel wordt er hard aan gewerkt om het reeds lage lactose gehalte in het product nog meer omlaag te brengen zodat de mensen met een lactose allergie dit product ook kunnen nuttigen.

Grottone grotte

De kaas kan zo gegeten worden of worden gebruikt bij allerlei andere maaltijden. De kaas komt goed tot zijn recht met witte wijn. Wat goed past zijn de wijnen uit de Regio Campania zoals Falanghina Falanghina, Fiano, Coda di volp en laat en Pallagrello bianco.

Wat ook een heerlijke combinatie is door de kaas te combineren met jam van kersen of pruimen.
Meer informatie over de kaas…