Matera. Ga op onderzoek uit in deze prachtige stad!

Matera


Basilicata

Wat vroeger eens La citta di vergogna was is nu een prachtige stad geworden, waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van het Italiaanse leven.

Matera werd La citta di vergogna genoemd omdat de mensen onder barre omstandigheden woonden in de Grand Sassi. De mensen woonden in huizen die deels waren uitgehouwen uit de bergen.

Na de oorlog zijn er een aantal nieuwe wijken gebouwd voor de mensen die onder deze erbarmelijke omstandigheden leefden. De bewoners hadden geen elektriciteit, licht water of gas. Vele mensen waren blij met de nieuwe huizen die toen gebouwd werden in Matera. Maar er waren ook mensen bij die voor geen goud weg wilden ondanks het feit dat ze op primitieve wijze leefde. De inwoners waren bang wanneer ze in het nieuwe gedeelte zouden gaan wonen het sociale leven kwijt zouden raken. Het leven was zwaar maar de bewoners hadden veel steun aan elkaar.

Matera

Matera

Momenteel behoort Matera tot het cultureel erfgoed van UNESCO. Matera heeft een oud en nieuw gedeelte, via het plein piazza Vittorio Veneto, kun je via een trap op het midden van het plein naar het oude Matera lopen. Maar niet eerst zonder een foto te maken met het uitzicht op de prachtige oude stad. Naast het afgebakende stuk waar je naar beneden kunt lopen, zie je een soort natuurlijk groot raam dat uitkijkt op de Grand Sassi. Hier worden heel wat foto’s gemaakt, met op de achtergrond de oude stad.

Matera

Matera

Via een wirwar van straatjes en trappen kun je de oude stad bezoeken. Via de weg ‘Via Sant’Antonio’ kom je op de ‘Via Madonna delle Virtu’. Hier heb je een prachtig uitzicht over de kloof van de Grand Sassi.

Matera

Matera

Het is een gebied wat zich goed leent voor een filmlocatie. Hier is ook de beroemde film opgenomen The Passion of the Christ. Momenteel worden er in Matera opnames gemaakt voor de film Ben Hur.

Matera

Matera

Wat mij werd verteld werd door iemand uit de streek. Dat één keer per jaar het feest “Madonna della Bruna” wordt gehouden. Bij dit feest gaat er een processie door de stad met behulp van een praalwagen. Na het feest wil iedereen een stukje van de praalwagen mee naar huis nemen, wat voorspoed zou brengen. Dit stuk wordt op een goede plek in huis neergezet en bewaard. De wagen wordt dan door iedereen in het dorp uit elkaar gehaald.

De kerk Rupresti is een van de fascinerende kerken in dit gebied die is uitgehouwen uit de rotsen. In deze kerk kun je nog oude originele fresco’s zien die op de muren geschilderd zijn.

ItalieNu