Pane di Altamura. Heerlijk brood uit het Puglia!
Pane di Altamura

Het brood van Altamura is bekend over de hele wereld. Zodra je Altamura binnen komt staat er op het bord aangegeven “Citta di pane di Altamura”.
Bij “Panificio di Gesu” aan de Via Pimentel 17 in Altamura wordt volgens de oude traditie brood gemaakt. Nadat we brood gekocht hadden ben ik naast de ingang gaan vragen of ik naar binnen mocht om wat foto´s te maken. Dat mocht en ik ging naar binnen.

De bakkers waren aan het werk en de machines met het deeg stonden te draaien. Ik maakte wat foto´s. De vrouw die daar rond liep zei dat ik ook achter wat foto´s kon maken. Ik liep door naar achter en zag daar een grote houtoven met daarvoor gedroogd hout liggen. Nadat ik een paar foto’s had gemaakt ben ik weer teruggelopen.

Pane di Altamura

Hier kwam een oudere man me tegemoet en hij vroeg me hoeveel foto´s ik had gemaakt. Een paar zei ik. Oh dat is toch niet genoeg kom we maken er een paar meer zei hij. En hij wenkte mij om terug te lopen met hem. We liepen terug naar de ruimte met de houtoven en de grote stapel gedroogd hout.
Ik vroeg waar het hout vandaan kwam wat hier lag. Het hout komt van net buiten de stad vertelde hij. Voordat het wordt gebruikt moet het hout een aantal maanden drogen. Mede door dit hout krijgt het brood zijn specifieke smaak.

Pane di Altamura

Hij liep weg en kwam even later terug met het brood in zijn handen waar Altamura zo bekend om is. Hij ging voor de oven staan met de enorme brood in zijn hand en zei dat ik een foto kon maken. Het brood heeft een rare vorm en soms vind ik het op een olifanten poot lijken. De smaak is geweldig van dit brood en heeft een krokante korst.Nadat ik een aantal foto’s had gemaakt begon de man te vertellen over het brood van Altamura.
Pasquale di Gesu zo heet de man vertelde dat de bakkerij al vier generaties lang in handen is van de familie al vanaf 1836. Het brood mag zich DOP noemen. Alleen in Altamura mag DOP gebruikt worden. Omdat het brood beschermd is en volgens de traditie wordt gemaakt met Grano duro. Hij vertelde dat ze een van de eerste waren in Altamura met het maken van dit brood. Hij is zelfs in Amerika en Spanje geweest om het brood te promoten.
Ik vertelde hem dat ik een eigen site heb voor Italianen in Nederland en Nederlanders in Italie. En dat ik dit verhaal met de foto´s ga plaatsen op mijn site. Pasquale was erg enthousiast en ging voor de deur staan om nog een foto te maken. Samen zijn we op de foto gegaan. Hij zei de volgende keer kom je maar weer eens langs en dan maken we weer een aantal foto’s.

Pane di Altamura

Pane di Altamura

Nog een leuk verhaal is dat er een brood is met een rare vorm, dit is mijn favoriet. Dit brood smaakt ook geweldig. Het heeft een rare naam in dialect en heet “Piccielatied”.

Pane di Altamura

Pane di Altamura

Piccielatied is brood die men vooral gaf aan de kinderen. Dit is ook een brood wat erg bekend is in Altamura. Dit brood werd vroeger aan de kinderen gegeven om de kinderen stil te houden. Zoals wij bijvoorbeeld een lange vinger geven of een beschuit.

De Panificio heeft ook een website

Pane di Altamura
door Italienu
Pane di Altamura – Brood uit Altamura
Panificio:
Via Pimentel, 17 – 700224 Altamura (Ba)