Pompeii. De stad aan de voet van de Vesuvius!
Een bezoek aan Pompeii om nooit te vergeten.

Vanuit het hotel is de Vesuvius goed te zien. Een imposante vulkaan die uitkijkt over de zee. Je zou niet zeggen dat onder deze grote berg een vulkaan verscholen zit. Een machtige vulkaan die een hele stad heeft bedolven onder een grote hoeveelheid lava. Deze uitbarsting vond plaats op 24 augustus 79 n. Chr.

Pompeii moet moet een prachtige stad geweest zijn. Je ziet direct wanneer je Pompeii inloopt aan de lange paden dat het een vrij grote stad is geweest. Het brede middenpad heeft veel zijstraten. Een gek idee dat hier mensen gewoond hebben. Wanneer je door de straten loopt kun je een goed beeld vormen hoe de stad er uit heeft gezien. Van de huizen staan alleen nog wat resten van muren, maar hier en daar kun je nog naar binnen, en als je geluk hebt kun je nog een oude muurschildering zien.

Pompeii

Straat in Pompeii

Wij waren op zoek naar de muurschilderingen die je overal vindt in boeken en op internet. Maar na lang zoeken kwamen we uit op een achteraf gelegen weg. Hier stond een huis dat nog behoorlijk goed in tact was. Binnen gekomen vroegen we aan de suppoost waar we de beroemde muurschilderingen konden vinden. Hij vertelde ons dat door gebrek aan personeel het nu niet mogelijk was om deze huizen te bezichtigen met deze muurschilderingen. ‘Door de bezuinigingen kan er niet genoeg personeel ingezet worden’, vertelde hij verder. We waren eigenlijk wel teleurgesteld.

Pompeii

Muurschildering Pompeii

De suppoost van het huis waar we nu in stonden vertelde dat dit huis van een rijke notaris is geweest. Hier kon je nog wel de beschilderingen zien op de muren. De notaris was een man met aanzien. Het huis was van alle gemakken voorzien zoals stromend water. Je kon duidelijk zien dat we in het rijkere gedeelte van de stad waren beland. In deze straat lag ook geen open riool waardoor het vuile water stroomde. ‘Dat kun je wel zien in het minder goede gedeelte van de stad’, vertelde de man.

In dit huis waren de muren beschilderd in de typische rood/bruine kleur. Op deze muren stonden mensen afgebeeld die in Pompeii leefde.

Nadat we het huis hebben bezocht lopen we verder naar achter. Via een soort begraafplaats van kleine huisjes, komen we uit op een enorm amfitheater. Dit theater is nog heel goed in tact. Hier werden vroeger ook de beroemde Gladiatoren gevechten gehouden.

Pompeii

Amfitheater

Vesuvius

De mensen die in Pompeii woonden hadden geen besef van het gevaar van deze enorme vulkaan. Ze werden wel gewaarschuwd door de aardbevingen die vooraf ging aan de vulkaan uitbarsting. Maar toch hadden de bewoners niets in de gaten. Door de enorme uitbarsting waar veel as uit neerviel op de stad, vonden vele de dood. Vluchten was onmogelijk. De as-laag die over de mensen heen vielen versteenden na verloop van tijd. Hierdoor ontstond een soort mal, waardoor het mogelijk was om deze met gips te vullen. Daardoor kunnen we nu de gipsen modellen van de mensen zien die omgekomen zijn bij de vulkaan uitbarsting.

Pompeii

Op het grote plein van Pompeii kun je van achter de hekken vele objecten bekijken die gevonden zijn bij de opgravingen. Vele potten tafels en andere voorwerpen kun je door de hekken bekijken. Bij sommige gipsen modellen van de mensen ligt kleingeld die de toeristen hier hebben achterlaten.

Pompeii

Uitzicht vanuit het Hotel

Door: Elisa van ItalieNu