Pompeii. De stad aan de voet van de Vesuvius!

Pompeii

Een bezoek aan Pompeii stond al heel lang op mijn verlanglijstje. En eindelijk is het er van gekomen.

We verblijven in een hotel vanwaar we de Vesuvius goed kunnen zien. Het voelt een beetje onwerkelijk nou we hier staan en uitkijken op de Vesuvius. Je zou niet zeggen dat deze grote berg een vulkaan is geweest die een hele stad heeft bedolven onder de grote hoeveelheid lava van de uitbarsting op 24 augustus 79 n. Chr.

De volgende dag gaan we Pompeii bezoeken. Het moet een prachtige stad geweest zijn. Terwijl we de oude stad Pompeii inlopen zien we gelijk aan de lange paden dat het een vrij grote stad is geweest. Het brede middenpad heeft veel zijstraten. Een gek idee dat hier mensen gewoond hebben. De straten zijn er nog wel en de huizen zijn niets anders meer dan halve muren die nog overgebleven zijn. Hier en daar kunnen we nog naar binnen, en als je geluk hebt kun je nog een oude muurschildering zien.

Pompeii

Straat in Pompeii

Wij waren op zoek naar de muurschilderingen die je overal vindt in boeken en op internet. Maar na lang zoeken kwamen we op een weg die wat achteraf lag bij een huis tegen die nog behoorlijk goed in tact was. We gingen naar binnen en vroegen de man die daar informatie gaf aan de mensen, waar we toch die muurschilderingen konden vinden. Hij vertelde dat door personeel gebrek het nu niet mogelijk was om deze huizen te bezichtigen waar de muurschilderingen geschilderd waren in de huizen. Door de bezuinigingen was er niet genoeg personeel meer om mensen in te zetten zodat de huizen open konden blijven voor het publiek. We waren eigenlijk wel teleurgesteld.

Pompeii

Muurschildering Pompeii

Het huis waar we nu in stonden was van een rijke notaris. Hier kon je nog wel de beschilderingen zien op de muren. Hier woonde een een man met aanzien. Het huis was van alle gemakken voorzien ook van stromend water. We waren in het rijkere gedeelte van de stad beland. Hier zag je ook geen open riool waar het vuile water door de straten kon stromen. Dat zag je wel in het minder goede gedeelte van de stad, vertelde de man..

Ook hier waren de muren beschilderd in de typische rood/bruine kleur waar de mensen stonden afgebeeld die er in die tijd leefde in Pompeii.

Nadat we het huis hebben bezocht lopen we verder naar achter. Via een soort begraafplaats van kleine huisjes, waar men boven de grond werd begraven komen we uit op een enorm amfitheater. Dit theater is nog heel goed in tact. Hier werden vroeger ook de beroemde Gladiatoren gevechten gehouden.

Pompeii

Amfitheater

Vesuvius

De mensen die in Pompeii woonden hadden geen besef van het gevaar van deze enorme vulkaan. Ze werden wel gewaarschuwd door de aardbevingen die vooraf ging van de vulkaan uitbarsting. Maar toch hadden de bewoners niets in de gaten. Door de enorme uitbarsting waar veel as uit neerviel op de stad, vonden vele de dood. Vluchten was onmogelijk. De aslaag die over de mensen heen vielen versteenden na verloop van tijd. Hierdoor ontstond een soort mal, waardoor het mogelijk was om deze met gips te vullen. Daardoor kunnen we nu de gipsen modellen van de mensen zien die omgekomen zijn bij de vulkaan uitbarsting.

Pompeii

Op het grote plein van Pompeii kun je van achter de hekken vele objecten bekijken, die gevonden zijn bij de opgravingen. Vele potten, tafels kun je door de hekken bekijken. Bij sommige gipsen modellen van de mensen gooit men wat kleingeld neer.

Na uren gelopen hebben in deze grote stad zijn we teruggekeerd naar ons hotel, alwaar we een adembenemend uitzicht hebben over de zee en de Vesuvius.

Een lang verwachte wens is uitgekomen en we hebben de stad Pompeii bezocht.

Pompeii

Uitzicht vanuit het Hotel

Door: Elisa van ItalieNu