Robèrt van Beckhoven. Bakt brood in Italië! Het is bijna zover!

Robèrt van Beckhoven
Wie kent Robèrt van Beckhoven niet met het goed bekeken programma ‘Heel Holland Bakt’. Heel Holland Bakt

Robèrt in Altamura

Van familie uit Italië kreeg ik filmpjes toegestuurd. Op deze filmpjes was te zien hoe een man op zijn knieën brooddeeg kneed. Toen ik wat beter keek dacht ik: ‘Ik ken die man!.’ dit is Robèrt van ‘Heel Holland Bakt’.

Op het filmpje is te zien hoe de oudere signora Robèrt instructies geeft. Robèrt maakt kennis met het beroemde brood uit Altamura. Pane di Altamura. Citta di pane. Robèrt laat zien hoe je dit brood professionele wijze moet kneden. Dit gaat op een plank op een paar lage stoelen. Niet de aller makkelijkste houding.

Toch nog OK gekregen van omroep MAX om de filmpjes te plaatsen. De hele film is te zien vanaf donderdag 19 januari 2017 zendt MAX om 22.15 uur op NPO 1 het nieuwe smaakvolle programma BROOD uit. Meesterpatissier Robèrt van Beckhoven reist door Europa op zoek naar verhalen, geheimen en achtergronden van brood. In de derde aflevering zal te zien zijn hoe Robèrt in Altamura (Puglia) kennis maakt met het beroemde brood van Altamura.

Robèrt ontmoet collega-bakkers, leermeesters en andere ‘connaisseurs’. Ook laat hij zien op welke manieren men binnen diverse culturen omgaat met brood. Hij onderzoekt met hen de ingrediënten, het maakproces en de vele verschillende vormen van dagelijks brood. Van croissant tot knäckebröd en van rogge tot zuurdesem. Robèrt reist in zes afleveringen door acht verschillende landen: Nederland, België, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Zweden en Denemarken.

Robèrt van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven in Altamura

De plank die gebruikt wordt heet in dialect ‘ou tauvolier’. Deze plank werd thuis gebruikt om brood te maken en huisgemaakte pasta, orrechiette, cavatelli, lasagne en tagliatelle. Aan de platte kant werd de pasta gemaakt. En de andere kant werd gebruikt om deeg voor het brood te maken. Deze kant had een opstaande rand zodat het water die toegevoegd wordt aan het deeg niet ervan af kon lopen.

robèrt-van-beckhoven-in-italie2

Robèrt van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven in Altamura

Pane di Altamura het beroemde brood waar ik al eerder over heb geschreven. Het brood mag zich DOP noemen. Alleen in Altamura mag DOP gebruikt worden. Omdat het brood beschermd is en volgens de traditie wordt gemaakt met Grano duro.

Deze film is gemaakt bij DiGesu in AltaMura, waar ItalieNu al eerder een interview heeft geplaatst.http://www.italienu.nl/pane-di-altamura/

Ik kijk al uit om de aflevering met de opnames in Altamura, Italië te zien.