Aardbeving Italie. Daje Marche!
Aardbeving Italie

Daje Marche!

Aardbeving Italie

Daje Marche

La vita quotidiana dopo i terremoti….oftewel hoe verder te leven na de bevingen.

De regio Le Marche is zoals iedereen weet ernstig getroffen. Met name de prachtige oude stad Tolentino is gehavend. Dit gaat mij persoonlijk aan het hart omdat er goede vrienden wonen en werken. Ik ken het gebied heel goed en kan nog niet bevatten dat de zuilen van de galerij op het plein waar we altijd met vrienden iets drinken ingestort zijn. Vele video’s hebben ze ons al gestuurd van het centrum en omgeving.

Na de eerste angst en verslagenheid heeft men zich echter herpakt en wordt er snel besloten iets SAMEN te ondernemen. De solidariteit is hier groot. Wat kan men doen om het centrum weer te vullen, de winkeliers weer goede zaken te laten doen…?
Er wordt een avond op het plein georganiseerd met de prachtige titel: “un cuore al centro”,waar iedereen zijn bijdrage aan levert. Live muziek én hoop klinkt door, kijk maar eens naar dit filmpje

Eén van de mooie en vooral positieve initiatieven die hier verder uit voort is gekomen is iets speciaals waar ik hier aandacht voor vraag. Gestart door een groep vrijwilligers uit de regio om de kleine, lokale ondernemers in Tolentino en omgeving te steunen na de ramp. Dit is gegoten in de vorm van een collectief genaamd DAJE MARCHE! Daje is streekdialect voor het woord FORZA!

Giorgio

Onze goede vriend Giorgio maakt hier ook deel van uit, ook hij heeft een winkel, in het oude centrum, PANETTERIA LUCIANA, de naam verwijst naar zijn oma van wie de zaak was. De site van dit collectief is inmiddels startklaar http://www.dajemarche.it en zelfs in het Engels voor wie geen of weinig Italiaans begrijpt. Het hele verhaal staat er op. Men kan er o.a. producten bestellen van de lokale winkeliers. Het is dus niet alleen een kwestie van geld storten ( wat natuurlijk wel mag) maar men vindt er prachtige producten van goede kwaliteit. Alles regionaal. Zo verkoopt Giorgio bijvoorbeeld een hele lijn van tartufo producten. Zelfs voor Kerst een heuse panettone met truffel!

Uiteraard heb ik beloofd hem en de anderen te helpen door onder andere deze publiciteit in Nederland. Er zijn immers velen die in Le Marche op vakantie gaan en al weten wat voor een prachtige producten hier vandaan komen én wat voor een mooi gebied dit is. Bestel dus een product!
Op deze sympathieke manier kan iedereen een bijdrage leveren, klein of groot!

Ik steun dit initiatief van harte en heb veel bewondering en respect voor de manier waarop ze dit doen. Het minste dat ik kan doen is dit onder de aandacht brengen bij alle Italia liefhebbers.

De verhalen op de site spreken voor zich en via de facebookpagina kun je ook de nieuwtjes en aanbiedingen volgen.

Panetteria Luciana

Mocht iemand toch meer info willen laat het me gerust weten.

Grazie, Marlou Boelens