Abruzzo. De belangrijke tradities tijdens het Paasfeest!

Abruzzo

De Italiaanse regio Abruzzo ligt in het hart van Italië, en is zeer traditioneel ingesteld. In het bijzonder als het gaat om een belangrijke religieuze periode: Pasen.

Abruzzo Pasen

Abruzzo Pasen

De belangrijke tradities tijdens het Paasfeest in Abruzzo.

De paas rituelen laten de geloofsovertuiging van de inwoners van Abruzzo en hun respect voor traditie duidelijk zien. Dit bestaat onder andere uit: het bezoeken van de kerkelijke graven, de processie op Goede Vrijdag waar de broeders in meelopen, de rituelen en de muziek. Het zijn allemaal zeer emotionele momenten welke het geloof laten herleven.

Madonna

De Manifestatie van de ‘Madonna die ontsnapt op het plein van Sulmona’, wordt gehouden in de ochtend van Paaszondag. Hiermee herdenkt men de opstanding van Christus. Dit gaat door middel van een unieke folkloristische en religieuze rite. Bovendien staat het Garibaldi plein (Piazza Garibaldi) van Sulmona vol met mensen. Met onder de bogen van het aquaduct het beeld van de verrezen Christus.

De kerk van S. Filippo staat aan de andere kant. Hier zal de Madonna (Maria) rouwend uit komen lopen op verzoek van Petrus (S. Pietro) & Johannes (S. Giovanni). Dit zijn twee van de discipelen van Jezus. Ze haar hebben verteld van de opstanding van Jezus. Ofschoon de twee discipelen een aantal keer aankloppen zal Madonna alleen in S. Giovanni geloven als hij voor de derde keer klopt.
Vervolgens zullen de kerkdeuren opengaan waarop ze naar buiten komt gelopen. Het is bijzonder om te zien hoe de moeder van Jezus op het midden van het plein aankomt waar haar Zoon op haar staat te wachten. Op het moment dat zij hem herkent rukt ze zich los en begint ze te rennen. Hierdoor valt haar  zwarte rouw mantel af en iedereen kan haar groene jurk zien. Dit is de kleur van de lente. Vervolgens vliegt een groep duiven over haar  heen. Voorts wordt er vuurwerk afgestoken. Echter is dit bijzondere evenement meer dan een ritueel. Het is voor de inwoners van Abruzzo een belangrijke herdenking en een bijzonder emotioneel moment.

Onder de vele evenementen die plaatsvinden tijdens Pasen is dit zeker de meest bekende en meest spectaculaire gebeurtenis.

Mostaccioli

Wanneer we het hebben over alle traditionele evenementen die met Pasen in Abruzzo te zien en te beleven zijn, mogen we natuurlijk de ‘zoete’ tradities niet vergeten. Naast de klassieke duiven en paaseieren die in heel Italië te verkrijgen zijn, heeft Abruzzo zijn eigen speciale paas lekkernijen.

Tijdens deze periode vind je hier de typische chocoladekoekjes ‘mostaccioli’ met een hart van gekookte druivensap ‘mosto cotto’. En een soort gebakken brood wat ‘Paas Pizza’ heet. Deze wordt vaak geserveerd met salumi. Daarnaast zijn er heerlijke soorten gebak in de vorm van poppen en paarden. Vaak zijn deze al vele generaties lang van moeder op dochter doorgegeven. Dit doen ze tevens om zich te verzettend tegen de industriële productie. Het deeg varieert vaak per dorp of stad en wordt traditioneel met de hand bereid.

Na het bakken worden de meeste taarten en cakes, maar niet alle, bedekt met chocolade en versierd met wit glazuur en gekleurde hagelslag. Geheel volgens de traditie worden deze zoete meesterwerken aangeboden aan familie en/of vrienden en op de eerste Paasdag opgegeten. De vorm van het gebak hangt af van de persoon aan wie je het geeft. Je geeft natuurlijk een hart aan je geliefde, een pop aan een meisje en voor de jongen maak je een paard.

Abruzzo Pasen

Abruzzo Pasen

Heb je de Paasrituelen dit jaar niet in Abruzzo gevierd? Misschien wel een leuk idee voor volgend jaar!
Kijk op www.visitabruzzo.nl voor meer informatie over deze en vele andere leuke evenementen die je niet mag missen!

Lees ook het boek over het Groene hart van Italië.