Altamura. Leonessa di Puglia de moeite waard om te bezoeken!

Altamura

Leonessa di Puglia (De leeuwin van Puglia)

In Italië noemen ze Altamura ‘Leonessa di Puglia’. Bovendien zijn de mensen trots op deze stad die bijna niet te evenaren is. Altamura is rijk aan geschiedenis en cultuur. Eveneens ligt Altamura ongeveer 40 km van Bari.

Altamura ligt in Murgia en maakt onderdeel uit van de Provincie Bari. Wanneer je richting Altamura rijdt zie je Altamura in de verte al liggen. Aangezien deze de stad op 500 meter hoogte is gelegen. Bovendien is de stad omcirkeld door een muur waarvan nog een deel te zien is.
Het oude centrum van Altamura

Altamura kent een nieuw en een oud gedeelte. Het is daarom een aanrader om het oude centrum van Altamura te gaan verkennen. Met name in het oude centrum zijn diverse doodlopende straatjes te vinden. Deze straatjes worden Claustri genoemd. Daarnaast wordt er één keer per jaar een wedstrijd gehouden. Zodoende zijn de Claustri’s  rijkelijk voorzien van planten, bloemen enz. Echter wie de mooiste Claustri heeft wint de wedstrijd.

Altamura

Altamura

Via het oude centrum kun je door een wirwar aan straatjes lopen. Sommige balkons zien er prachtig uit. Dit komt doordat de balkons voorzien van veel groen en bloemen. Bovendien valt het op dat het ijzerwerk in de balkons ook vakwerk is.

Kathedraal van Altamura

In het midden van het centrum bevindt zich de grote Kathedraal van Altamura. Dit is een prachtige Kathedraal. Eén keer per jaar komt de “Madonna di buon cammina” in de Kathedraal van Altamura te staan. De Madonna wordt door middel van een processie naar Altamura gebracht. Deze tocht wordt vanaf de Santuario lopend afgelegd. Daarna blijft de Madonna twee weken in Altamura.

 

Altamura

Altamura

Notte Bianca dei Claustri

Eén keer per jaar is er groot feest. Het feest wordt “Notte Bianca dei Claustri” genoemd. In heel Altamura is er dan feest tot laat in de nacht. Dit feest vindt meestal plaats in september. Hierdoor is in heel Altamura in die nacht van alles te doen. Kortom vanaf 21.00 uur tot 4 uur in de nacht is er muziek, dans, kraampjes, food show, tentoonstellingen en kermis in Altamura.

Daarom wordt het de “Notte Bianca” genoemd omdat de mensen de hele nacht door feest vieren. De grote straat in het centrum is dan rijkelijk versierd met heel veel verlichting.

Gezelligheid in het centrum

In Altamura is het goed toeven. Er zijn namelijk diverse bars waar je heerlijke koffie kunt drinken of ‘s avonds gezellig wat kunt gaan drinken. Elke avond leeft het in het centrum. Zelfs in de winter ontmoeten de mensen elkaar in het centrum van de stad. De bewoners flaneren in de winkelstraat en stoppen hier en daar om met een bekende te praten die ze tegen komen.

Giuseppe Mercadante

Een bekend persoon van Altamura is “Giuseppe Saverio Mercadante (1795-1870)”. Het verhaal gaat dat Giuseppe al jong met muziek bezig was. Hij speelde fluit in de kerk. Hierdoor werd hij ontdekt door een invloed rijk man. Deze man stelde hem voor om muziek te gaan studeren. Daarom heeft Mercadante dit met beiden handen aangepakt en is gaan studeren aan het Conservatorium in Napels. Bovendien is in Altamura een theater ter ere van hem gebouwd. Dit jaar werd het theater na renovatie weer heropend. Ook staat op het plein naast het theater staat een standbeeld van hem.

Altamura

Altamura

Padre Peppe

Een bekende drank in Altamura is Padre Peppe. Padre Peppe is voor het eerst geproduceerd door een kapucijner monnik van een lokale klooster in het begin van de 19e eeuw. Vandaag de dag wordt deze drank veel verkocht en is het heel geliefd onder de Altamuranen. De drank heeft een donkere kleur. Padre Peppe heeft een intense smaak door de kruidige ingrediënten. Volgens de traditie is Padre Peppe gemaakt met jonge walnoten en alcohol. Daarbij worden worden er kruiden aan toegevoegd zoals kaneel en nootmuskaat.

Altamura

Altamura

Handige links

Meer over de Kathedraal
Museum Kathedraal