Andrea Bocelli bij Ivo Niehe.

Andrea Bocelli bij Ivo Niehe

Andrea Bocelli bij Ivo Niehe

Even terug in de tijd met Ivo Niehe. Andrea Bocelli was te gast in zijn show.

 

 

 

 

 

 

Andrea Bocelli. Het is verre van de eerste keer dat we hem ontmoetten. Zo waren we in de zomer van 1997 bij hem thuis in de Italiaanse kustplaats Forte dei Marmi. En eerder dit jaar maakte we een uitgebreide documentaire over zijn leven dat 41 jaar geleden begon in het boerderijtje in Toscane. Hij werd daar geboren in het plaatsje Lajatico. Papa was boer en had een handel in landbouwwerktuigen.

Vanaf dag 1 had Andrea ernstige oogproblemen. Toen hij een half jaar oud was onderging hij zijn eerste operatie. En toen hij later een bal tijdens het voetballen heel ongelukkig op zijn hoofd kreeg verdween daarmee zijn totale gezichtsvermogen.

Intussen noemt hij zijn blindheid alles behalve een handicap. In ieder geval hinderde het Bocelli niet om een ongeëvenaarde zangcarrière op te bouwen. Een carrière die laat begon. Want op uitdrukkelijk verzoek van zijn ouders studeerde hij eerst rechten en studeerde af als advocaat. Een hele matige vind hij zelf. Pas daarna mocht hij alles op een kaart zetten om zijn muzikale droom te verwezenlijken.
Om eerst een vak te leren is in huize Bocelli menig woord gevallen. Dat bleek alleen al uit de brief die Andrea aan zijn vader schreef. En die hij letterlijk gebruikt heeft in het lied “A mio padre”.
(nu volgt een stukje film uit Toscane bij zijn ouders thuis)

Nederlandse vertaling van “A mio Padre”

A mio Padre
6 mei 1992
Lieve vader,
Praten heeft geen zin meer we worden het toch nooit eens.
Dat is ook niet zo vreemd, we schelen 30 jaar.
Of misschien ben je bang dat je er niet voor me bent als het mij tegenzit.
Maak je geen zorgen luister. Ik zal problemen en tegenslagen krijgen.
Maar niets zal me afschrikken
Niets zal me van de wijs brengen.
Niets op de wereld zal me doen vergeten dat ik kan winnen.
Ik wil het op mijn manier doen,
Ik wil het op mijn manier doen.
Ik weet dat het moeilijk voor je is dat ik mijn zin wil doordrijven, dat ik het onmogelijke wil dat weet ik. En toch… Je zult het niet geloven maar hoe meer ik eraan denk hoe meer ik besef dat ik juist op je lijk. Je weet niet hoe graag ik wil dat de kracht je nooit zal verlaten. Ik wil dat je bij me bent en ik wil me nooit overgeven nooit…..ja…….Ik wil dat je bij me bent…….en ik wil me nooit overgeven
dag papa
en tot gauw
ciao

 

 

 

 

 

 

Ivo Niehe:
Het schijnt dat uw ouders erg bezorgd over u waren, vooral je vader. Begreep u dat?
Andrea:
Iedere ouder is bezorgt over zijn kinderen. Dat is normaal. Maar mijn ouders waren ongerust toen ze inzagen dat de tijd verstreek en ik mijn weg niet kon kiezen. Toen heb ik die brief aan mijn vader geschreven. Ik was ervan overtuigd dat een lied hem beter kon geruststellen dan woorden.
Ivo:
U heeft een vrij strenge opvoeding genoten. Vooral uw moeder had het principe: Wie van zijn kinderen houdt, maakt het moeilijk voor hun kinderen.
Andrea:
Mijn moeder zei het anders. Ze zei: Wie van zijn kinderen houdt, helpt ze hun problemen te overwinnen. Niet door het moeilijk te maken, maar leren om met problemen om te gaan.
Ivo:
Bent uw streng voor uw kinderen? Of bent u de een lieve vader voor ze?
Andrea:
Ik denk dat het me wel goed af gaat. Helaas ben ik veel weg van huis. Het opvoeden van de kinderen ligt meestal in de handen van hun moeder. Maar wanneer ik thuis ben dan probeer ik ze hetzelfde op te voeden zoals ikzelf ben opgevoed.
Ivo:
U zij eens: Het is geen probleem als het succes ophoudt. Dan heb ik tijd om te lezen.
Andrea:
Succes is zelf ook een probleem. Dat is dan een probleem minder en dan zijn er wel weer andere. Ik maak me daar geen zorgen om. Alles heeft zijn eigen leven. En succes heeft vaak een kort leven. In de korte tijd dat ons gegeven is moeten we het beste uit onszelf halen. Omdat het de herinnering is die we achterlaten.
Ivo:
Enrica is verliefd op u geworden toen ze 17 jaar was.
Andrea:
Dat hoop ik wel ja.
Ivo:
Ze dacht dat ze was getrouwd met een advocaat die soms optrad als pianist. Hoe vindt ze dit totaal andere en zwaarbeladen leven?
Andrea:
Ik geloof dat iemand die verliefd is aan niets anders denkt dan aan zijn of haar geliefde. Vaak blijkt die persoon anders te zijn dan je dacht. Zo gaat het toch meestal. De blauwe prins verandert van kleur en wordt bruin en zwart. Zo gaat het zo’n beetje. Ik doe mijn best om mijn familie een goed leven te geven. Ik hoop dat ze weet dat ze de voor- en nadelen tegen elkaar weet af te wegen.
Ivo:
Dus het is niet moeilijk voor haar?
Andrea
Ze moet rekening houden met een bepaalde realiteit. Dat is niet makkelijk want ze is bijna altijd alleen. Maar alles went en van elke moeilijkheid kunt je weer iets leren.
Ivo:
Hoe komt het toch dat alle grote tenoren Italianen zijn? Is daar een oorzaak voor? Misschien dat ze altijd dik zijn.
Andrea:
Misschien wordt je zo tenor Nee, de opera is in Italië ontstaan. Aan het eind van de 16e eeuw en het begin van de 17e eeuw. Ik kan met trots zeggen dat dat in Toscane was, in Florence. Dat kan een reden zijn. In Italië bestaat ook nu nog een grote liefde voor de opera. En misschien heeft het ook wel te maken met het klimaat met de geografische ligging.
Ivo:
Maar u heeft…
Andrea:
Maar er komen grote stemmen uit de hele wereld.
Ivo:
U heeft een fenomenale carrière gemaakt. Van een dorpscafé in Toscane naar Madison Square Garden. Is dat niet net een droom.
Andrea:
In het begin van mijn carrière wel, want dat had ik niet verwacht. Nu heb ik geen tijd om na te denken. Er zijn problemen om op te lossen. En het grootste probleem is het verbeteren van mijn instrument, de stem in mijn geval. En zolang ik zo enthousiast ben, blijft het werk prettig.

Ivo

Dank u voor dit interview. Het tweede lied dat u gaat zingen, is Het lied van de aarde.
Ik wil vragen of u voor ons wilt gaan staan.

De Nederlandse vertaling van Canto della terra.

Het lied van de aarde.
Ik weet liefste dat jij en ik misschien even een moment samen zullen zijn. Stil luisteren we samen de hemel aan het raam van deze wereld die wakker wordt en de nacht is al zo ver weg.
Kijk naar deze aarde die om ons heen draait ook als het donker is.
Kijk naar deze aarde die ook voor ons draait om ons wat zon te geven.
Zonlicht…. Zonlicht
My love
Jij bent mijn grote liefde, ik hoor je stem en ik luister naar de zee het lijkt net jouw ademhaling die liefde die je me geeft. Deze liefde die verborgen ligt in de golven in de golven als een boot.
Kijk naar deze aarde die ook voor ons draait ook als het donker is.
Kijk naar deze aarde die ook voor ons draait ook als het donker is.
Zonlicht
Kijk naar deze aarde die ook voor ons draait ook als het donker is.
machtige zon machtige zon.

 

 

 

 

 

 

 

 

Door Elisa
van Italienu