Bed and Breakfast Il Casale del Passatore. Slapen bij Nederlanders in Italië!
Bed and Breakfast Il Casale del Passatore

Bed and Breakfast Il Casale del Passatore

B&B Il Casale del Passatore.

Het verhaal van René en Coen

Vanuit de voor mij de dan nog onbekende Apennijnen in Italië rijden we richting Rieti. Een route door “de Monte Sibillini” een natuurpark met kalksteentoppen en stille dorpjes. We hebben net aan de rand van dit prachtig natuurpark een pand bezocht om een mogelijke B&B te starten. Voor een volgende mogelijke locatie rijden we (Coen en ik )vol verwachting verder naar Magliano Sabina.

Opeens doemt er een verzonken stad op in een rots. Prachtig gelegen en meer dan waard om de auto neer te zetten. Helaas hebben wij er nu geen tijd voor, niet wetende dat we later Cotanello bezoeken en funghi zullen gaan zoeken met de huidige eigenaar. Nu willen we op tijd zijn voor onze eerste bezichtiging bij Il Casale del Passatore. Verrukt door het uitzicht hoop ik dat het hier is aan de rand van de bergen, bossen aan mijn rechter hand, en links kijken we uit over allerlei valleien. De route gaat verder langs de meest bijzondere dorpjes die niet eens op de kaart staan. Montebuono geeft een fantastisch beeld over een dal dat zich in de verte verder uitstrekt. Groene dalen met olijfbomen weerspiegelen onder de blauwe lucht. Ik weet niet waar ik kijken moet. Als een klein kind die alles voor het eerst ziet, zit ik vol verbazing te kijken naar alles wat aan me voorbij trekt. Calvi dell’Umbria geeft ons een groots uitzicht over de streek Sabina met zijn lieflijke groene heuvels. En daar ergens tussen ligt volgens de routebeschrijving Il Casale del Passatore, nog 15 minuten rijden en we zijn er.

Kronkelige weggetjes door de heuvels van de streek brengen ons op de bestemming. We waren er bijna aan voorbij gereden, alleen de schitterende pijnbomen en het roze getinte landhuis doemt rechts aan ons op. Dit zal het zijn zeggen we tegen elkaar. Vervolgens vallen we in een stilte van verwondering. Het overtreft onze gedachten en fantasieën. Het is er zo heerlijke rustig, de stilte, het uitzicht, de plaats. We kunnen er niet over uit als we later aan een glas wijn zitten in Magliano Sabina. Een dorp waar Casale del Passatore onder valt, 10 minuten van ons vandaan. We laten ons alles nog eens passeren, de kamers, de ruimtes, het zwembad, de vakantie woning, voetbal veld en alle mogelijkheden die het biedt.

Magliano-Sabina

Magliano-Sabina


Ideeën hebben is één, plannen maken is twee en de uitvoer is drie. Alleen als iemand mij toen had verteld dat een onderhandeling geen Nederlands werk is maar een kwestie van vele maanden… Bezoeken plannen en onderwijl nog een etentje hier en etentje daar, waar altijd iemand toevallig opduikt, tot we zijn goedgekeurd door Nonna. Pas als iedereen ons heeft “goedgekeurd” is er ruimte voor een gesprek. Onze lerares Italiaans hebben we over laten vliegen om de finesse van het onderhandelen vorm te geven, als Italiaanse weet zij dat goed te doen. En zo tekenen we ergens in juni de overeenkomst. En heb ik geleerd dat iets uitvoeren ook veel geduld hebben betekend.

Casale del Passatore

Casale del Passatore

Dromen zijn heerlijk, zeker als ik op het gras bij het zwembad ligt. Over mijmerend: wat gaan we doen met de Casale, hoe gaan we het vorm geven en hoe krijgen we mensen zover dat deze vergeten parel van Italië zijn aandacht krijgt die het zo verdient. De hop verstoort mijn gedachten met zijn bijzondere kreet en opeens realiseer ik me wat er nodig is om zo ver te komen. Een gedachte, een idee en nu hebben we getekend, mijn hart slaat sneller, is er nog een weg terug?

Casale del Passatore

Casale del Passatore

Intussen pakken we de dozen in, verkopen we spullen op marktplaats en hebben we een plan van inrichting. We gaan onze droom waar maken. Alle wind staat de goede kant op en nog even en dan ontvangen wij u in onze B&B of vakantie woning . Van dromen is er nu geen sprake meer, we zijn over gegaan in het handelen en alles is gereed om u te ontvangen. Want niet alleen de locatie is mooi, ook de streek Sabina heeft u veel te bieden.
De groene heuvels van de Sabina zijn uitlopers van de Apennijnen, met hoogtes tot 1200 meter. De streek wemelt van de mooie dorpen zoals Casperia, Fara in Sabina, Tarano, Roccantica, Collevecchio, te veel om op te noemen. Het golvende landschap doet in uiterlijk ook denken aan de twee ‘broers’ Toscane en Umbrië, echter het is er veel minder toeristisch. Hierdoor zijn de mensen en het leven authentieker. De Sabina, makkelijk bereikbaar via de snelweg A1, ligt op slechts 45 minuten rijden van Rome, in een gebied zonder industrie. Zover het oog reikt, zijn er olijf – en wijngaarden.

Als u door de heuvels rijdt wordt u opeens verrast. Want uit steile tufsteen wanden reist opeens het decor van de middeleeuwse stad Orvieto op, met zijn schitterende Duomo. Deze hoge bergkam ligt op nog geen uur rijden vanuit de Casale del Passatore. Ten westen hiervan liggen de ruige toppen van de Apennijnen. Hier vindt u op nog geen drie kwartier rijden vanuit Casale del Passatore het Parco Fluviale del Nera. Het bekende natuurpark met een van de beroemdste en populairste bezienswaardigheden van Italië, Cascate dell Marmore, de hoogste waterval van dit land.

Niet minder belangrijk zijn de abdijen en de kloosters, met name de ‘Abbazia di Farfa’ met als kenmerk de grootste bibliotheek van Europa. Een kenniscentrum dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. In de tijd van de Latijnen leefde dit volk er ver voordat Rome werd gesticht in 753 v. Chr. De streek was de bakermat van de Latijnse taal en Rome zou later eeuwenlang het middelpunt zijn van het Romeinse Rijk en de katholieke kerk. Het redelijk onbekende, prachtig gelegen en zeer sereen verstild kerkje, kapel ‘Santuario di Vescovio’, is een must om te bezoeken. Je waant je echt terug in de tijd.

Dwars door deze streek ligt de rivier de Tiber, die voor vele vogels een broedplaats vormen. Vogels als de Hop, de Bijeneter etc. kunt u hier vinden en vormen voor vogelliefhebbers de plaats om bijzondere vogels te spotten. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor de kajakliefhebbers om de stroming te trotseren.

Ach ik heb genoeg redenen om vrienden, familie te vertellen waarom wij emigreren! Waarom wij onze angsten die er echt nog zijn trotseren. Alleen ik kan het u veel minder goed uitleggen als het u zelf laten beleven! En dat is wat ik iedere keer ervaar, een belevenis die ervaren moet worden.

Door: René de Klerk en Coen Wessel

Casale del Passatore

Casale del Passatore

Booking.com

Boek deze B&B nu bij Booking.com

Casale del Passatore

Boek nu uw vakantie bij B&B Casale del Passatore