Beeldhouw les in Volterra! Een geweldige ervaring…

Beeldhouw les in Volterra

Italienu heeft Hester Glasbergen uitgenodigd om een gastblog te schrijven. Hester geeft beeldhouw les in Volterra. Volterra een unieke stad ligt in het glooiende landschap van Toscane. Nog geen half uur rijden vanaf Lajatico het dorp van Andrea Bocelli en het Teatro del Silenzio.

Gastblog Hester

Mijn Beeldhouwvakantie in Italië

Ik ben Hester Glasbergen. Ik maak beelden van steen en brons en organiseer workshops in Toscane, bij Volterra. Ook geef ik beeldhouw- en boetseer les in mijn atelier in Ede.

Afgelopen jaar heb ik beeldhouwles gegeven in Toscane dichtbij Volterra. Deze beeldhouwlessen gaf ik op een groot landgoed middenin een natuurreservaat. De cursisten en ik sliepen in oude ruïnes die waren opgeknapt tot vakantiehuis. We bezochten de eerste dag een open mijn met grote brokken albasten steen. Het was in een prachtig woest gebied waar Roberto, de Italiaanse eigenaar, ons een rondleiding gaf en veel vertelde over het ontstaan van albast, de verschillende kleuren en de samenstelling.

beeldhouwen volterra

beeldhouwen volterra

We hebben iedere dag genoten van lekker Italiaans eten, de zon, glooiende groene heuvels en de wonderlijke vuurvliegjes die te voorschijn kwamen wanneer het donker werd. De zeer gastvrije Roberto en zijn vrouw Jenny, nodigde ons uit om met hun hele familie aan een lange tafel te komen eten. Het eten was puur en erg lekker. De fruitige geurige rode wijn was zelfgemaakt door een vriend van de familie. Als het warm was doken we in het aanwezige zwembad en luierden daarna met een boek op een ligstoel.

beeldhouwen volterra

beeldhouwen volterra

Het was ontzettend genieten van het mooie uitzicht over de heuvels, de sterke geur van de brem en de brullende geluiden van de herten die met hun gewei tegen elkaar sloegen. We kregen ook nog een zeer interessante rondleiding van Roberto op zijn bedrijf in Volterra. We zochten de mooiste stukken albasten steen in de mijn en daarna begon ik met beeldhouwlessen aan de groep te geven.

beeldhouwen volterra

beeldhouwen volterra

Albast is een zachte kalkrijke steensoort. Door het hoge kalkgehalte is de steensoort makkelijk te bewerken. We konden niet meer ophouden met het bewerken van de steen! Het is heel verslavend het beeldhouwen! Altijd ben ik weer opzoek naar de mooiste steen en wil ik het prachtigste beeld van de wereld maken. Fanatiek werkten we een week lang aan de steen. In de ochtend en na de lunch maakten we meestal ontspannen uitstapjes naar Volterra of St. Gimignano.

beeldhouwen volterra

beeldhouwen volterra

Volterra ligt hoog bovenop een heuvel, je ziet het al van ver liggen. Na een tocht vol bochten en met een prachtig uitzicht over de Toscaanse heuvels bezochten we een museum, genaamd Etrusco Guarnacci, met een prachtige grote collectie grafkistjes. Op het deksel van deze kistjes was een schitterend beeld van een persoon geplaatst.

Aan de buitenkant van de stad Volterra was een grote opgraving te zien. Het is een overblijfsel van een Romeins theater uit de eerste eeuw voor Christus. In Volterra hebben we vaak genoten van heerlijke pizza’s, pasta’s en wijn. Er werden ook regelmatig festivals en optochten georganiseerd waar jong tot oud aan deelnam in middeleeuwse klederdracht. We keken onze ogen uit naar de prachtige kostuums. Je waande je in een andere eeuw. We bezochten allerlei gezellige winkeltjes met producten als kaas, wijn, pasta in alle soorten en maten. Maar ook voor de liefhebbers van albasten beelden, schalen, lampen en sieraden, was er genoeg te vinden.

Wegens succes plannen we een nieuwe beeldhouwvakantie van 4-11 juni in 2016. Wil je hier aan meedoen? Bezoek dan voor meer info en een foto impressie: www.hesterglasbergen.nl of neem contact met op atelier@hesterglasbergen.nl

Door: Atelier Hester Glasbergen