Boekentip: Antonio’s oog

Antonio’s oog is een bijzondere historische roman over de eenwording van Italië en de opkomst van fotografie. Zet het vast in de agenda want 24 augustus verschijnt dit mooie boek.

Antonio’s oog geschreven door RAFFAELLA ROMAGNOLO

Tevens de schrijfster van Een verloren vriendin

Antonio’s oog

Voor liefhebbers van Almudena Grandes en voor degene die graag lezen over Italië tijdens de jaren 1867-1915.

Image

Antonio Casagrande, geboren op 13 juni 1855, groeit op in het weeshuis Pammatone in Genua. Hij wordt flink gepest door zijn leeftijdsgenoten. De kans om het weeshuis te verlaten en onderdak te vinden bij een van de vele boeren die jonge arbeiders zoeken, is klein. Wie zit er nou te wachten op Antonio, die aan één oog blind is?

Maar op zijn twaalfde wordt hij tot zijn verbazing door fotograaf Alessandro Pavia als assistent gekozen. Vervolgens reizen ze samen door Italië, om portretten te maken van Garibaldi-strijders. Als gevolg hiervan leert hij van Alessandro leert Antonio de magie van het alfabet, de passie voor politiek en de gloednieuwe kunst van fotografie.

Als Antonio zijn eerste foto’s mag maken en door de lens naar de geportretteerde kijkt, begint zijn blinde oog te flikkeren en ziet hij hoe die persoon zal gaan sterven. Hoe zal Antonio’s leven beïnvloed worden door deze vreemde gave? Terwijl Antonio opgroeit tot een man, zet op de achtergrond Italië zijn eerste stappen naar de eenwording van het land.

‘Een ­historische ­roman, ­een­ coming-of-ageroman ­en­ een­ familieroman­ tegelijk: dit­ verhaal­ heeft meerdere­ dimensies­ en onvergetelijke personages die in hun eentje een hele roman zouden kunnen beslaan.’ – Critica Letteraria

Kort Samengevat: Raffaella Romagnolo (1971) is lerares geschiedenis en Italiaans. Daarnaast schrijft ze romans. Bovendien is ‘een verloren vriendin‘, die genomineerd werd voor de Premio Strega 2019, haar eerste roman die in het Nederlands vertaald werd. Antonio’s oog is haar nieuwste roman. Romagnolo woont in de heuvels tussen Ligurië en Piëmont, Italië.

Image

Antonio’s oog verschijnt 24 augustus 2021.

 Prijs: €22,99 |  Pagina’s: 320 | ISBN: 978 90 5672 698 0 |  Vertaler: Hilda Schraa

Ook beschikbaar als e-book en luisterboek