Canadair Flight Group. Spectaculaire blusvliegtuigen!

canadair08

Canadair Flight Group

Het kan wel eens voorkomen dat je tijdens de vakantie te maken krijgt met brand. Vooral wanneer het lang droog en warm is geweest. Ook wij kregen te maken tijdens de vakantie met een brand. De brand was dichtbij en we konden het zien omdat het in de bergen was. Terwijl we aan het zwembad zaten zagen we een hoop rookontwikkeling.

Brand in de bergen

Op het moment dat we terugliepen naar ons appartement en op het balkon gingen zitten voor de lunch, hoorden we ineens vliegtuigen laag overvliegen. Vervolgens zagen we gele blusvliegtuigen overvliegen richting het gebied waar de rook vandaan kwam. Omdat we nieuwsgierig waren, zijn we naar het dakterras van het complex gegaan. Vanuit hier zagen we de vliegtuigen af en aan vliegen. In eerste instantie vlogen de vliegtuigen richting de zee, waar ze water in het vliegtuig opvingen. Daarna vlogen ze naar het gebied waar de brand was. Vervolgens lieten ze de enorme hoeveelheid water boven de brandhaard uit het vliegtuig vallen. Door middel van twee vliegtuigen probeerde ze de brand te blussen. Ze vlogen af en aan naar de zee en weer terug naar de brandhaard wat enorm spectaculair was om te zien. Uiteindelijk was de brand binnen korte tijd geblust.

De oorzaak van de brand was dat er een benzine tank ontploft was voor agrarische gebruik.

Canadair Flight Group

Canadair Flight Group

Canadair Flight Group

Canadair Flight Group

Canadair Flight Group

Canadair Flight Group

Canadair Flight Group

De gele vliegtuigen die de brand hebben geblust, noemen ze Canadair. Deze Canadair Fligth Group is in 2010 opgericht. Daartoe behoren honderd Italiaanse piloten die vliegen in de Canadair CL-415 en CL-215. Op dit moment bestaat de vloot uit negentien vliegtuigen.

Deze vliegtuigen zijn speciaal ontworpen met als doel branden te bestrijden. Door middel van grote hoeveelheid water te lozen worden de branden geblust. Bovendien is dit de meest effectieve manier om bosbranden te kunnen bestrijden. Tot nu toe zijn deze vliegtuigen actief in achtentachtig verschillende landen, waaronder Italië. Overigens heeft Italië tot nu toe de grootste vloot met negentien vliegtuigen.

Wat kunnen de vliegtuigen?

De vliegtuigen hebben een spanwijdte van 28,60 meter, een lengte van 19,82 meter en een hoogte van 8,90 meter. Het gewicht van het vliegtuig ligt tussen de 17.168 kg en 18.890 kg. Maar wanneer de waterreservoirs worden gevuld kan het een maximum gewicht van 21.360 kg bereiken. In 12 seconden kan het vliegtuig zich vullen met water via de zee of een groot meer. Dit gaat via een mechanisme en reservoirs in de buik van het vliegtuig.

Het loslaten van het water kan op verschillende manieren. Door middel van vier deuren tegelijkertijd te openen of  twee deuren tegelijkertijd te openen. Daarnaast kunnen de deuren ook geopend worden met een  vooraf bepaalde tijdsinterval.

De bemanning bestaat uit twee leden. Daarnaast is er nog plaats beschikbaar voor acht passagiers in de cabine, op twee banken parallel aan de vliegrichting. De vliegtuigen zijn geel gekleurd met een rode onderkant en zijn indrukwekkend om te zien. Snel wendbaar door de lucht blussen ze snel branden.

http://www.gruppovolocanadair.it/