Casa Speri. Inspiratie voor schrijvers in het mooie Toscane!
Casa Speri

Ik ben een schrijfster. Al een paar jaar weet ik dat tamelijk zeker. Eerlijkshalve moet ik daaraan toevoegen dat er nog niet heel veel van mij te lezen valt want ik schrijf voornamelijk in mijn hoofd. En sinds ik in in Toscane woon schrijf ik meer dan ooit, in mijn hoofd. Hier zijn overal verhalen, ze dringen zich aan mij op en willen geschreven worden. Een van mijn toekomstige hoofdpersonen wordt de norse „barista” die mijn koffie maakt in mijn lievelingsbar.

Casa Speri

 

Verhalen

Ik wist het meteen toen ik hem de eerste maal zag. Met zijn kromme rug leek hij haast vergroeid met zijn koffieapparaat. Mokkig met schoteltjes smijtend, alsof hij wilde benadrukken dat hij dan wel koffie voor ons maakte, maar dat hij echt niet zijn taak was het zijn gasten naar de zin te maken. Ik zag het als een uitdaging om hem een glimlach te ontlokken. Het heeft lang geduurd, maar inmiddels noemt hij me carissima (lieverd) als ik binnen kom. En grijnst er een beetje bij.

In mijn hoofd liggen nog veel meer verhalen klaar. Over de jagers die met geschoten wilde zwijnen gefotografeerd worden maar vals spelen. Of over de dames van de kapsalon die met kerst stoïcijns rendiergeweien en met Pasen paaseieren op hun hoofd zetten. Maar als ik wil dat mijn verhalen gelezen worden moet ik ze schrijven. Morgen. Al jarenlang neem ik me voor: écht, morgen. Nou is het niet zo dat ik er nooit aan begin, soms schrijf ik zelfs wel eens iets helemaal af, maar het staat niet in verhouding tot al mijn ongeschreven verhalen. Schrijfster blijven in mijn hoofd is ook wel lekker veilig.
Casa Speri

En toch, dat verlangen om „morgen” te schrijven, blijft. Vandaar dat onze schrijfweek hier op Casa Speri in Toscane mijn absolute lievelings-themaweek is. Ik ga er dan ook zelf aan meedoen, en mijn verhalen schrijven onder vakkundige begeleiding van Chrétien Breukers. Hij was al eerder mijn leermeester en haalde verhalen uit mijn hoofd voordat ze daarin vast zaten.Om ons extra door de Toscaanse cultuur en het -landschap te laten inspireren, nemen de architecten van Onsiagoemans ons mee naar bijzondere, niet voor de hand liggend Toscaanse locaties. Allemaal bouwstenen voor ons verhaal.

Heb je ook verhalen in je hoofd? Of heb je al veel geschreven maar wil je meer kennis, vakkundigheid, inspiratie en je verhaal in een Toscaanse bundel uitgegeven zien?

Dan zien we elkaar wel, bij mij thuis, op Casa Speri.

Tot ziens!

Irene Jorna

Casa Speri

Onsia Goemans en Casa Speri presenteren: Een week lang ontdekken, schrijven en genieten in Toscane

Je eigen Toscane ervaring verzameld in een exclusieve bundel? Die mogelijkheid biedt evenementenbureau Onsia Goemans de deelnemers van een themaweek over Schrijven en Architectuur in Toscane. In samenwerking met Casa Speri – een authentiek Toscaans boerenhuis – wordt er vanuit Italië een week lang gewerkt aan een verhaal over deze bijzondere regio. Een bezoek aan de parels van Toscane – Lucca, Villa Celle in Pistoia en Florence – geldt daarbij als inspiratie voor een schrijfcursus van dichter en schrijver Chrétien Breukers. De nadruk van de themaweek ligt op het ontwikkelen van schrijftalent en het creëren van je eigen verhaal. De verhalen over Toscane worden uiteindelijk gebundeld en gepubliceerd.

Casa Speri

Tijdens de themaweek leren de deelnemers schrijven aan de hand van de meester. Chrétien Breukers is naast erkend dichter en schrijver eveneens voormalig hoofdredacteur van De Contrabas, door Gerrit Komrij het ‘enige ware zenuwcentrum van de literatuur’ genoemd. Als auteur geldt Chrétien als een van de beste schrijvers van ons taalgebied: stilistisch, scherp, origineel en geestig.

Casa Speri

Casa Speri als decor voor het ware Italië gevoel

Een bezoek aan Italië staat inherent aan het genieten van la bella vita. Het is dan ook niet meer dan logisch dat voor Casa Speri als decor voor de themaweek Schrijven en Architectuur in Toscane is gekozen. Niet alleen geldt de accommodatie als een oase van rust, ook de omgeving, de uitgestrekte olijfboomgaard en het schitterende uitzicht over het pittoreske Pescia zorgen ervoor dat je het ware Italië gevoel tot diep onder de huid zult voelen. Daarbij wordt uiteraard ook de inwendige mens geheel volgens Italiaanse tradities verwend.

Onsia Goemans|

Als het gaat om het organiseren van architectuur-, kunst- en cultuurevenementen geldt bureau Onsia Goemans als de specialist bij uitstek. Vanuit een architectonische achtergrond en een brede interesse in cultuur organiseren Rene Onsia en Anet Goemans in Europa evenementen op maat, dit alles met een eigen professionele en persoonlijke invulling.

Meer informatie over de themaweek: www.onsiagoemans.nl