Castel del Monte, tussen feit en fictie

De kroon van Apulië in historisch perspectief

Castel del Monte, een van de meest bekende kastelen ter wereld, weet het hart van menig bezoeker te vangen. Zo ook die van Huub Kurstjens, die in Castel del Monte, tussen feit en fictie de perfecte balans weet te vinden tussen de informatie over het gebouw, zoals de bouwstijl en het bouwmateriaal, en de tijdsgeest waarin het gebouwd is. Ook de opdrachtgever Frederik II laat hij hierbij niet buiten beschouwing. Dit boek met een historisch thema wordt sinds vrijdag 1 april uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Castel del Monte in Apulië

Castel del Monte in Apulië (Italië) behoort tot een van de bekendste kastelen ter wereld. Bijna alles aan het kasteel is achthoekig. Het is in opdracht van keizer Frederik II van Hohenstaufen rond 1240 gebouwd. Er zijn honderden boeken over geschreven, maar niet één in het Nederlands en ook niet één wereldwijd waarbij in een historiografische benadering alle mogelijke theorieën over de symboliek en de functie van het kasteel bij elkaar gebracht zijn. Dit boek neemt u mee op een historische reis op zoek naar de oorsprong en de betekenis van Castel del Monte. 

Over de auteur

Huub Kurstjens (Tegelen, 1956) is historicus en italofiel. Hij heeft een lange carrière achter de rug als docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs, auteur bij een geschiedenismethode en bijna dertig jaar als toetsdeskundige bij Cito voor de centrale eindexamens geschiedenis in het voortgezet onderwijs. Hij was geruime tijd bestuurslid van de vereniging Dante Alighieri Nijmegen, van de VGN (Vereniging van docenten in geschiedenis en staatsinrichting in Nederland) en ambassadeur van Euroclio (Europese Vereniging van Geschiedenisleraren). In zijn vrije tijd brengt hij veel tijd door in Italië, aanvankelijk als vakantiebestemming, later ook als reisgids voor diverse groepen. Hij heeft een fascinatie voor de middeleeuwse geschiedenis van Zuid-Italië, in het bijzonder in Apulië en Sicilië. Die fascinatie betreft vooral de periode van de Hohenstaufen-dynastie in de tweede helft van de twaalfde en de eerste helft van de dertiende eeuw. Daarover heeft hij verschillende publicaties op zijn naam staan die terug te vinden zijn op de website https://cito.academia.edu/HuubKurstjens

Boek kopen