Cisternino Puglia. Hetty van S.O.G.N.O. verteld ….

Hetty van S.O.G.N.O. verteld haar verhaal
Een prachtige plek in Puglia waar ItalieNu een aantal mooie foto’s heeft gemaakt. Het leek ItalieNu een leuk idee om Hetty uit te nodigen van S.O.G.N.O. voor een Gastblog over Cisternino. Hetty weet veel over Puglia en de producten uit deze streek. Hetty heeft een eigen site www.sogno-olio.com en een webwinkel shop.sogno-olio.com Op de site van Hetty, S.O.G.N.O. heeft Elisa van ItalieNu ook een gastblog geschreven

GASTBLOG:
Elisa heeft me gevraagd een stukje te schrijven over Cisternino. Het zit al een tijdje in de planning om iets te schrijven over dit mooie dorpje in Puglia, dus Elisa’s verzoek kwam op het juiste moment.
Voor wie naar Puglia gaat is Cisternino een aanrader. Cisternino is minder bekend dan het buurdorp Ostuni maar hierdoor ook minder toeristisch en authentieker.

Cisternino

Cisternino

Een paar jaar geleden kwam ik daar voor het eerst op een mooie warme zomeravond in juli. Ik was uitgenodigd door vrienden, die me gezegd hadden dat het geroosterde vlees daar zo heerlijk was en het dorp zo mooi.
Na een slingerweg (Cisternino ligt op een berg net als Ostuni) kwamen we aan in het historische centrum. Na heerlijk te hebben rondgeslenterd door de leuke smalle straatjes en langs de witte huisjes, kwamen we aan op Piazza Vittorio Emanuele. Een heel gezellig, mooi pleintje midden in het centrum. Daar kwam de geur van heerlijk geroosterd vlees ons al tegemoet.

Cisternino

Cisternino

Verschillende restaurantjes op het plein en in de kleine zijstraatjes serveren heerlijk geroosterd vlees als specialiteit. Het leuke en karakteristieke hieraan is dat je in Cisternino eerst zelf het vlees uit gaat zoeken bij de Macellaio, de slager. De vele slagers hebben hun koeltoonbank vol liggen met heerlijke stukken varkens- en rundvlees, salsiccie (worstjes) en bombette (gevulde rundvleesrolletjes), een specialiteit van Cisternino.

Cisternino

Cisternino

Terwijl het door ons gekochte vlees door de slager aan grote spiesen werd geregen, zochten wij een tafeltje uit bij de Osteria in het smalle straatje naast de slager. Het menu bij de Osteria is beperkt want je eet daar het geroosterde vlees van de slager.
Toen we al heerlijk aan een glaasje rode wijn zaten te nippen, zagen we de slagersjongen met onze spiesen voorbij komen. Hij bracht ze naar de keuken van de Osteria. Hier worden de spiesen rechtop geroosterd in de houtoven. Het heerlijke geroosterde vlees werd opgediend in een grote schaal met een lekkere salade erbij. Het was zoveel dat we niet meer aan een dessert zijn toegekomen.

Cisternino

Cisternino

Na het eten zijn we over het gezellige pleintje verder gelopen naar Piazza Garibaldi. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over la Valle d’Itria, de Itria Vallei. Op het plein speelde de band «Jazza Banna» traditionele volksmuziek en hebben we nog heerlijk gedanst.
Een perfecte afsluiting voor een onvergetelijke avond in Cisternino!

A presto,
Hetty
S.O.G.N.O.

Outlet