Courmayeur Valle d’Aosta, een paradijs voor iedereen!

Courmayeur Valle d’Aosta, een paradijs voor iedereen!

Veelal lees en hoor je mooie verhalen over Sicilië, Toscane, Umbrië, Le Marche etc. Stuk voor stuk schitterende regio’s!
Weinig hoor je over de kleinste regio van Italie: Valle d’Aosta. Dit gebied wordt omringt door Frankrijk en Zwitserland. Dit stukje Italië is nog vrij onbekend bij veel Nederlanders. Meestal is dit stukje Italië een plek voor een overnachting of enkel een doorreis route.
Al is het de laatste jaren, naar mijn idee,erg in opkomst bij Belgen en Nederlanders die de bergvakantie in Zwitserland verplaatsen naar dit mooie stukje Italië!

In 2001 kwam ik voor het eerst in Valle d’Aosta, in de Val Ferret, een zijdal van Courmayeur. Bijna alle hierop volgende jaren ben ik in Courmayeur (Val Veny, wat een ander zijdal is) geweest en ben er van plan ook nog ieder jaar, zowel in de winter als in de zomer, terug te komen. Courmayeur is voor mij de plek waar mijn zomervakantie ieder jaar begint en waar ik na een week ook mijn verdere reis door Italië maak.
Courmayeur is ideaal om er te skiën of te snowboarden in de winter en een uitstekend wandelgebied in de zomer. Of je nou sportief en actief bent aangelegd of juist helemaal niet, genieten kun je hier altijd. Het idyllische ‘Monte Bianco massief’, dat meerdere bergen van + 4000 meters bevat en de eeuwige sneeuwtoppen en de gletsjers die er zijn, geven je het gevoel in een waar paradijs te zijn.

Courmayeur Valle d’Aosta

Courmayeur, Valle d’Aosta

Er zijn tal van wandelmogelijkheden; wandelingen van 1.5 uur naar een gletsjermeer. Een wandeling van ongeveer 2 uur naar een ‘rifugio’ waar je heerlijk kunt zitten en genieten van het uitzicht en een ‘caffè’ of het meer ruigere werk met oversteek van een gletsjer en overnachting in een ‘bivacco’.

In de winter kom je op een enkel Nederlands gezin na, vooral heel veel Italianen tegen. Dit maakt het dorpje Courmayeur des te gezelliger. ’s Ochtends met de lift naar boven en een dagje skiën of snowboarden op de mooie, brede en goed geprepareerde pistes, in de middag ergens op de piste iets eten en drinken in een van de vele gezellige restaurantjes op ‘Plan Checrouit’. ’s Avonds kun je in Courmayeur genieten van de typische Valdostaanse keuken, heerlijke maar goed vullende lokale specialiteiten! Vergeet hierna dan ook geen ‘Grappa’ of een ‘Genepy’ te nemen.

Courmayeur Valle d’Aosta

Courmayeur, Valle d’Aosta

Bent u een echte wijnliefhebber? Dan kan ik u vertellen dat ze natuurlijk ook in deze regio bijzonder goede wijnen hebben. De wijnen van Ermes Pavese zijn stuk voor stuk prachtig! Zijn wijngaarden zijn een van de hoogst liggende van Europa. Hierdoor hebben de druivenplanten ieder jaar te maken met erg koude winters en veel sneeuw. Een bezoekje is, het voor de echte liefhebber, echt waard! www.pavese.vievini.it

Geschreven door: Rens Menke