Formaggio il Grottone. Kaas uit de regio Campania!

Formaggio il Grottone

Dit jaar bij het evenement van de Smaak van Italië, Haarzuilens, kwam ik langs een stand waar ik bijzondere kaas heb geproefd.
Il Grottone

Il Grottone

In de gemeente San Salvatore Telesino wordt de kaas geproduceerd. Het is een stad met ongeveer 4000 inwoners. De stad is bovendien prachtig gelegen in het groene en vruchtbare gebied “Valle Telesina”. Dit ligt aan de voet van “Massiccio del Matese” in provincie Benevento in de regio Campanië.

De grondstoffen die nodig zijn om de kaas te produceren zijn: ‘melk van hoge kwaliteit, stremsel, melkzuur, propionzuur, zout en lysozym’.

Het product:

Voor het maken van het product stelt men echter hoge eisen aan de melk. De melk van de koeien komen namelijk van de boerderijen die binnen het “Parco Regionale del Matese (CE)” liggen. Bovendien heeft de kaas een speciale structuur en heeft met name de aroma van geroosterde hazelnoten. De kaas blijft ongeveer 2 maanden rijpen in de tufsteen grotten. Momenteel wordt er hard aan gewerkt om het reeds lage lactose gehalte in het product nog meer omlaag te brengen. Zodat de mensen met een lactose allergie dit product ook kunnen nuttigen.

Grottone grotte

Ofschoon de kaas zo gegeten kan worden kan het ook worden gebruikt bij allerlei andere maaltijden. De kaas komt goed tot zijn recht met een goed glas witte wijn. Met name de wijnen uit de Regio Campania zoals Falanghina Falanghina, Fiano, Coda di volp en laat en Pallagrello bianco.

Wat echter ook een heerlijke is om de kaas te combineren met jam van kersen of pruimen.
Meer informatie over de kaas…