Genua. Geïnspireerd door het boek La Superba!

Het 1e verhaal dat is uitgekozen voor de lezersactie van ItalieNu is de inzending van Wilco Stronks. Met zijn verhaal over Genua. U kunt nog uw verhaal insturen.

GENUA

– LA SUPERBA – mei 2014

Niet alleen vanwege, maar wel mede door, het boek La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer had ik besloten om dit voorjaar eens twee weken naar Genua te gaan. Met de Frecciabianca van Pisa naar Genua ben je in een kleine twee uur op de plek van bestemming. Natuurlijk enigszins voorbereid door het, inmiddels prijswinnende, boek van Ilja bleek de door hem beschreven sfeer van de stad helemaal te kloppen en voelde het niet alleen voor de schrijver, maar ook voor mij meteen als een warme deken.

Genua

Genua

De donkere smalle steegjes (caruggi), de warme zilte zeelucht, de prachtige vergezichten en natuurlijk het heerlijke eten in de stad van de ‘Trofie al pesto’ en de Farinata waren indrukwekkend. De Geneuzen staan bekend als gesloten, maar ook zij beseffen momenteel dat een meer open houding meer toeristen, en dus inkomsten, voor de stad oplevert. En als je echt je best doet, dan maak je best makkelijk contact in Genua. In twee weken tijd had ik echt het gevoel een stad als Genua een beetje te kennen. Je weet op een gegeven moment dat je beste Farinata eet bij Antica Sciamadda in Via S. Giorgio, bij Porto Antico, en dat ze bij Cremeria Delle Erbe een meesterlijk ambachtelijk gemaakte gelato voor je serveren. Op hetzelfde kleine Piazza delle Erbe, met een stuk of vijf terrassen, heerst er vanaf 18.00 uur een echte heerlijke, maar vooral relaxte mediterrane sfeer.

Cafe Libreria

Cafe Libreria

En tja, als hij niet in Nederland zit voor promotie kun je Ilja daar ook nog gewoon tegen het lijf lopen of, beter gezegd, zien zitten, want de ‘La Libreria delle Erbe’ is, anders dan de naam doet vermoeden, geen bibliotheek maar een kroeg. Dit café heeft ”boeken” als thema en ‘La Superba’ van deze Nederlandse schrijver staat prominent in de vitrine, want zo trots zijn ook zij op hun vaste stamgast. Ofschoon ik op Facebook al ‘vriend’ was van Ilja is het contact in het echte leven toch anders. En op de tweede middag van mijn vakantie, die ik in Italië altijd combineer met taal- en kunstgeschiedenislessen aan een internationaal taalinstituut, heb ik mij geheel tegen mijn normale doen in brutaal voorgesteld aan de schrijver. Als een echte vaste gastvrije bewoner vroeg hij mij meteen om er bij te komen zitten. Een tiental rondjes verder, en diverse leuke gesprekken met de aanwezige Italiaanse vriendengroep later, waarmee ik overigens ook nog een gezamenlijk gedicht (in het Italiaans!) geschreven heb, zijn we tot 01.30 uur doorgegaan.

Farina uit Genua

Farina uit Genua

Inmiddels waren wij de laatste aanwezigen op het plein en het geluid van schuivend metaal van de terrassen die werden opgestapeld door het personeel van het bedienend personeel gaf aan dat het voor de gasten hoog tijd werd om de reis huiswaarts aan te vangen. Ik besloot om terug te lopen via een kleine omweg door de Porto Antico……en daar hoorde ik ineens achter mij in het Italiaans een jonge uitdagend geklede Afrikaanse vrouw half fluisterend ‘Ssssst kom je met mee naar huis?’ met zwoele stem tegen mij zeggen. ‘Eeh… nee’ stamel ik enigszins verrast en verlegen ‘Daar heb ik geen behoefte aan’. Het lijkt wel of ik nu ineens zelf een personage ben geworden van La Superba, toch een bijzonder gevoel.

door WILCO STRONKS.