Hoe start je een zoektocht naar jouw droomhuis in Italië?

Wonen & werken in het land van je dromen

Na je werk een rondje lopen door de wijngaarden, nog even snel een bezoekje brengen aan het Uffizi-museum of in de pauze een duik nemen in de Middellandse Zee. Voor veel Nederlanders klinkt dat als een onbereikbare droom. Toch zijn er Nederlanders die Italië als achtertuin hebben. 

Wonen en werken in Italie

Martin Lipsius en Tamara Hosmar bijvoorbeeld sporen met hun honden truffels op in de Toscaanse heuvels.

‘De eerste keer dat onze honden een truffel vonden, was een magisch moment. We liepen in de bossen bij San Miniato en ineens waren ze wild in een gat aan het graven. Het moment dat je dan de grond openmaakt en die truffelgeur komt vrij, dat is geweldig. We hebben vijf honden, met drie daarvan heb ik in Nederland gewerkt als speurhond. Ze spoorden explosieven en verdovende middelen op. Dat was mijn passie. Maar omdat ik het al jarenlang als werk deed, wilde ik wel eens wat anders. Maar wel samen met de honden. Tamara en ik hielden altijd al enorm van Toscane. Er was eigenlijk geen plek waar we ons gelukkiger voelen dan hier. De overstap maken naar truffeljager leek daardoor een logische stap.

We zijn gaan uitzoeken hoe we dat moesten aanpakken en ons gaan inlezen.

Ook moesten we natuurlijk ons Nederlandse huis verkopen. Een nieuwe plek vinden in Italië en onze licentie halen om officieel truffeljager te mogen worden. Daarvoor moet je namelijk aan strikte voorwaarden voldoen en een officiële cursus, inclusief examen doen.

‘Ondanks dat het zeker niet makkelijk is, leven we wel onze droom’

Mijn Italiaans was nog niet optimaal, dus dat was een behoorlijke uitdaging. De honden moesten ondertussen opnieuw getraind worden en we moesten een nieuwe pup aanschaffen: zo moet je als geregistreerde truffeljager ook werken met een lagotto romagnolo, een traditioneel hondenras.

In 2020 zijn we verhuisd, eerst naar een huurhuis. En uiteindelijk vonden we een prachtplek in de bossen bij San Miniato. Het was midden in de Covid-periode, dus dat was soms behoorlijk eenzaam: met zijn tweeën op onze Toscaanse berg. Inmiddels verkopen we de truffels, maken we truffelolies, -zout en -honing. In samenwerking met een bedrijfje in de buurt, organiseren we hondenvakanties en geven we cursussen voor mensen die hun hond willen leren speuren naar truffels. Ondanks dat het zeker niet altijd makkelijk is, leven we wel onze droom.’

Droom je stiekem ook al jaren van wonen & werken in de Laars?

In het nieuwste nummer van De Smaak van Italië vind je een special met de beste tips van ervaringsdeskundigen en makelaars.