Italiaanse films uitgelicht. Video’s op een rijtje!

Italiaanse films uitgelicht

Mediterraneo

Italiaanse films

Het verhaal speelt zich af op een Tropisch Grieks Eiland. In de tweede wereldoorlog.

Een Italiaans schip laat een handjevol Italiaanse soldaten achter op een verlaten eiland. Missie: Het opsporen van vijandelijke schepen en het eiland verdedigen mocht er een aanval plaatsvinden. Het dorpje op het eiland ziet er in de eerste instantie verlaten uit. De vijand is in de verste verte niet te bekennen zodat de soldaten hun taken niet meer serieus nemen en genieten van de rust op het zonovergoten eiland. Maar verlaten is het eland zeker niet. Nadat de soldaten ongevaarlijk blijken te zijn verschijnt de oorspronkelijke bevolking van het eiland uit hun schuilplaats en pakken het mediterrane leven weer op. Al snel ontdekken de soldaten dat achterblijven op een godverlaten en kennelijk bewoond eiland helemaal niet zo’n ramp is.

La doppia ora

la doppia ora

Sonia werkt als kamermeisje, Guido is ex-politieman en werkt als bewaker van een villa. Ze ontmoeten elkaar tijdens het speed dating. Hij doet dit wel vaker, voor haar is ’t de eerste keer.

Ook al wisselen ze maar weinig woorden, de aantrekkingskracht tussen hen is overduidelijk. Ze staan op het punt verliefd te worden totdat het noodlot toeslaat… Terwijl Sonia’s verleden naar boven komt, met al zijn onopgeloste problemen, stort de realiteit rondom haar in. Maar niets is wat het lijkt. Wie is Sonia eigenlijk? En is het Guido wel die ze overal blijft zien?

Een Hitchcockiaanse thriller, die voortdurend speelt met droom en werkelijkheid. Acteurs Ksenia Rappoport (La Sconosciuta) en Filipo Timi (The American, De Eenzaamheid van de Priemgetallen) werden op het Filmfestival van Venetië beiden bekroond met de prijs voor beste acteur.

Tu ridi

tu ridi

Tu Ridi (Jij lacht) van de Italiaanse broers Paolo en Vittorio Taviani is de verfilming van twee verhalen van de Siciliaanse schrijver Luigi Pirandello. Eerder maakten zij al
met succes de Pirandello verfilming KAOS.

FELICE Zijn naam mag dan wel ‘gelukkig’ betekenen, maar dat is Felice bepaald niet. Zijn opera carrière liep spaak door een hartkwaal. En nu verdenkt zijn vrouw hem van ontrouw, omdat hij in zijn slaap zo onbedaarlijk lacht. Hij kan zich die vrolijke dromen niet eens herinneren, totdat een collega zelfmoord pleegt. Dan ontmoet hij Nora, op wie hij vroeger een had toen ze nog in het operakoor zong.

Mio Fratello e figlio unico

mio fratello e figlio unico

Recensie: Een prachtig drama over de moeizame, maar ontroerende relatie tussen 2 broers tegen de achtergrond van Italië in de jaren zestig en zeventig. Tegenstellingen? De vertaling van ‘mio fratello è figlio unico’ is ‘mijn broer is enig kind’ en refereert aan de solistische levenswijze die de broers Accio en Manrico er beiden op na houden. Tot grote ergernis van de communistische Manrico sluit Accio zich op jonge leeftijd aan bij een fascistische beweging. Een keuze waardoor de broers letterlijk tegenover elkaar komen te staan. Ondanks dit grote verschil in opvatting, vallen ze toch op hetzelfde meisje. De tegenstrijdige politieke bewegingen komen volgens regisseur Daniele Luchetti allebei voort uit onvrede met de economische situatie in het land. Hij neemt daar dan ook geen standpunt over in. Een goede keuze, want het had de film onnodig zwaar gemaakt. De sfeer is vergelijkbaar met het alom bejubelde La Meglio Gioventù. Niet toevallig, want dezelfde namen tekenden voor het scenario. Een familiedrama, een liefdesverhaal en een les Italiaanse geschiedenis: Mio Fratello è Figlio Unico is het allemaal. Luchtig en dramatisch tegelijkertijd.

Beschrijving

Accio (Elio Germano) drijft zijn ouders tot wanhoop, hij is irritant, zoekt altijd ruzie, is impulsief en opvliegend en vecht elk handgemeen uit alsof het een oorlog is. Zijn broer Manrico (Riccardo Scamarcio) is knap, charismatisch, bij iedereen geliefd, maar ook niet ongevaarlijk… Op het Italiaanse platteland in de jaren ’60 en ’70, staan de twee jonge mannen lijnrecht tegenover elkaar op politiek vlak, vallen ze beiden voor dezelfde vrouw en, via een eindeloze confrontatie, maken ze een periode in hun leven door van vluchten, terugkeren, vechten en grote passies. Dit is het verhaal van de weg die ze afleggen gedurende 15 jaar tegen de achtergrond van de Italiaanse geschiedenis. Accio en Manrico, twee broers die enorm van elkaar verschillen, of toch niet…

La dolce vita

La dolce vita

a Dolce Vita is, een van de beroemdste en meest geprezen films ooit. Marcello Mastroianni schittert als society journalist Marcello. Eigenlijk wil Marcello het liefst een serieuze schrijver worden, maar toch kiest hij voor de lucratieve roddelpers. Altijd op zoek naar de nieuwste schandalen en roddels begeeft Marcello zich iedere avond in la dolce vita van de high society in Rome in de jaren 50. Hij gaat van het ene extravagante feestje naar het andere. Vol met de mooiste vrouwen, playboys, filmsterren en prostituées. Maar in de nachten vol drank en sex sluimert diepe tragiek en verdriet… Een mijlpaal van de Europese cinema.

MARCELLO, UNA VITA DOLCE

Marcello, Una Vita Dolce is een bijzondere documentaire met nooit eerder uitgebracht filmmateriaal over een van de grootste acteurs (en charmeurs) die de cinema ooit heeft voortgebracht, Marcello Mastroianni. Jaren na zijn dood roept de naam Mastroianni nog steeds herinneringen op aan een tijdperk vol talent, charme en verleiding. De film bestaat uit interviews met Mastoianni zelf, scènes uit zijn films, materiaal van achter de schermen en commentaar van zijn dochters, acteurs (o.a. Claudia Cardinale, Anouk Aimée), regisseurs (oa Scola, Fellini, Zurlini en Visconti). Wat zat er verborgen achter die blik en overbekende glimlach?

Meer