Italiaanse toestanden. Leven en overleven in Italie!

Italiaanse Toestanden.


Een verhaal over Leven en overleven in Italië. Geschreven door Stef Smulders.

Wie kent het programma niet “Het roer om”. Mensen die in een ander land hun geluk beproeven. Maar nu kun je ook een verhaal lezen over hoe het is om een bestaan op te bouwen in Italie. Een kijkje in het leven van Due Padroni

Het verhaal begin in November 2008

Toen we het huis driekwart jaar geleden kochten was het direct bewoonbaar. En nu?

We bivakkeren de hele dag in de woonkeuken van het beneden appartement. Een scherm plasticfolie voor de doorgang naar het woongedeelte moet het ergste bouwstof tegenhouden. Om ons heen horen we de hele dag geschreeuw, gedreun, gehamer. Een paar uur geleden is de stroom uitgevallen en het begint nu aardig koud te worden. ’s Avonds verhuizen we via een met stof en puin bedekte trap naar boven, om bij de tv in onze toekomstige woonkamer wat afleiding te zoeken. Ook de woonkamer is met plasticfolie afgescheiden van de keuken en van de slaap- en studeerkamer. In de muren van alle drie deze ruimtes is weken geleden een gat gehakt, daar waar openslaande deuren en een raam moeten komen. Nu waaien wind en kou erdoor naar binnen. Uitgeput en versuft van de zoveelste onrustige dag staren we zwijgend voor ons uit. Wat er op tv verschijnt, dringt nauwelijks tot ons door.

WAAR ZIJN WE AAN BEGONNEN?
Pavia – September 2007 – Februari 2008.
Non ci sono problemi

Mijn rechterbeen stond nog op de grond maar toch reed de auto van de makelaar al weg. Alleen door mijn been snel binnenboord te trekken en het portier dicht te slaan, kon ik een ongeluk voorkomen. De makelaar had haast! We gingen twee huizen bekijken in de Oltrepa Pavese, aan de overkant van de grote rivier de Po, die dwars door Noord-Italië loopt. Ik zat voorin en de makelaar kletste honderduit in rap Italiaans. Ik verstond maar een deel van wat hij zei, ook doordat ik werd afgeleid door het verkeer waar we op zijn Italiaans doorheen kruisten.

Sinds een aantal weken woonden we in het rustige, historische universiteitsstadje Pavia. Ik ging er het komende halfjaar mijn master studie middeleeuwse Cultuur voortzetten en mijn echtgenoot Nico zou er van een welverdiende sabbatical gaan genieten. Hij ging dus stofzuigen, boodschappen doen en koken, terwijl ik onderdook in lang vervlogen tijden. Maar stiekem kriebelde er een andere, nauwelijks uitgesproken wens: zouden we niet, als we nu eens, stel je voor dat?

En nu al, zo kort na het begin van ons verblijf in Pavia, gingen we een paar huizen bekijken! Om er definitief te gaan wonen! En om een bed-and-breakfast te beginnen. Al snel nadat we in Pavia waren komen wonen, hadden we namelijk het wijngebied de Oltrepa Pavese ontdekt, een streek die op een halfuurtje rijden ten zuiden van Pavia ligt. We waren meteen verliefd. Wat een mooi gebied! En dus was onze geheime wens nog sterker gaan kriebelen: als we hier toch eens een geschikt huis zouden kunnen vinden, boven op een heuvel, met een panoramisch uitzicht! In een van de gratis blaadjes van de vele agenzie immobiliari, de makelaarskantoortjes, hadden onze gretige ogen al snel een huis ontdekt dat aan al onze eisen leek te voldoen. En naar dat huis waren we nu op weg, met een makelaar die vooral gediplomeerd leek in gladde praatjes en sportief autorijden.

Dit is het eerste gedeelte van het boek “Italiaanse toestanden”.

Italiaanse toestanden

Enthousiast geworden en wil je het boek verder lezen klik op het boek voor meer informatie

Italiaanse toestanden