Italianen in Nederland. Lees in dit boek de ervaringen!

Italianen in Nederland

Al eeuwen komen Italianen naar Nederland. Zoals bankiers, kunstenaars, instrumentmakers, sier stucwerkers, schoorsteenvegers, terrazzo werkers, ijsmakers en pizzabakkers. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de charmante Italiaanse mannen vooral hierheen om in de industrie werken. Bovendien leefde en trouwden ze hier.Hierdoor lieten ze zodoende hun voornemens om terug te keren naar hun moederland varen.

Nederlandse Italianen

Hoe verging het de Nederlandse Italianen en hun nazaten?

Wat bindt hen aan ons land?

Wat is hun bijdrage aan de Nederlandse cultuur?

Om deze vragen te beantwoorden dook Daniela Tasca in de literatuur. Vervolgens zocht ze  in private en openbare archieven. Daarnaast sprak ze met Italiaanse Nederlanders. Zodoende kon ze een beeld schetsen de diverse Italiaanse gemeenschap.

1001italianen

Bekijk op bol.com

Italianen in Nederland

Ontstaan van het boek

Het idee van dit boek is ontstaan in het voorjaar van 2012. Met als Paquale Adesso de initiatiefnemer van dit boek. Overigens is het boek gesponsord door de Italiaanse Ambassade, Ministerie van Buitenlandse zaken en de Internationale Italiaanse coöperatie. Daniel Tasca heeft dit initiatief gerealiseerd en heeft dit boek geschreven.

Italianen in Nederland

Italianen in Nederland

Over het boek

In dit boek kun je verhalen en ervaringen lezen van Italianen in Nederland.

 

De ervaringen van Italianen die in Nederland zijn komen wonen staan in dit boek geschreven. Al vele jaren komen Italianen naar Nederland. Van bankiers tot schoorsteenvegers. Voorts kwamen na de tweede wereldoorlog groepen arbeiders naar Nederland om in de mijnen en hoogovens te werken.

In 1960 ging Nederland een wervingsovereenkomst aan met Italië. Dit kwam omdat Nederland arbeidskrachten nodig had. Daarom kwamen vervolgens veel italianen zonder werk als gastarbeiders naar Nederland.

Niet alleen toen maar ook nu vestigen zich nog steeds Italianen in Nederland. Ze komen hier om te studeren of te werken.

Veel Italianen zijn in Nederland gebleven. Bovendien kennen we allemaal de granito aanrechten in de Nederlandse woningen van vroeger. Zoals de vele terrazzovloeren die zijn aangelegd. Ook de terrazzovloer in de Passage in Den Haag, zijn door Italianen aangelegd. Overigens niet te vergeten dat de Italiaanse IJssalon is een begrip geworden in Nederland.

Verder in dit boek:

– van 1800 tot na de 2e wereldoorlog
– vanaf de 2e wereldoorlog tot de zeventiger jaren
– vanaf de zeventiger jaren tot aan nu.

Meer over dit boek is te lezen op www.1001italianen.nl