Jubeljaar Rome. De heilige deuren zijn geopend!

Jubeljaar Rome

Normaal zijn de heilige deuren van de Sint Pieter, die zich aan de rechterzijde bevinden (wanneer je voor de Sint Pieter staat) gesloten en voor niemand toegankelijk. Tijdens het jubeljaar worden deze heilige deuren geopend. Dit jaar werden de deuren op 8 december geopend door Paus Franciscus. Met het openen van de deuren is officieel het Jubeljaar begonnen. Met het openen van de deuren begint het Heilige jaar, dat in het teken staat van barmhartigheid. Het jubel jaar duurt tot 20 november 2016.

jubeljaar Rome 2015

Heilige deuren worden geopend.

De sleutel die wordt gebruikt om de deuren te openen zijn samen met de klinkers van de heilige deuren ingemetseld in de basiliek. De sleutel en de klinkers zijn voordat ze worden ingemetseld, in een koffer geplaatst. Wanneer er een jubeljaar plaatsvindt wordt de muur opengebroken en de ingemetselde koffer wordt te voorschijn gehaald om de deuren te kunnen openen. Na dit jubeljaar zal de sleutel weer op dezelfde manier worden ingemetseld.

Met het jubileumjaar zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen om de stad zo veilig mogelijk te houden. Er worden duizenden bezoekers extra verwacht.

Ter ere van het begin van het Heilige jaar in Italië vindt er een tijdelijk kunstproject plaatst. Er worden tijdens dit kunstproject filmbeelden en foto’s van bekende kunstenaars op de basiliek geprojecteerd. Op de basiliek worden beelden getoond van Wilde dieren en andere fraaie foto’s en filmprojecties. Dit geeft een prachtig beeld. Hier komen veel bezoekers op af en vele bezoekers zijn erg onder de indruk van de projectie op de basiliek. Wat natuurlijk een fantastisch effect geeft.

jubeljaar Rome

Jubeljaar Rome 2015

jubeljaar Rome

Projectie op de Sint Pieter

Projectie op de Sint Pieter

Projectie op de Sint Pieter

Preek Paus Franciscus voor het openen van de deuren. Tekst van de preek Paus Franciscus Vaticaan