Kathedraal Altamura. Bezoek de Matronei!

Kathedraal Altamura

Al eerder heb ik over Altamura geschreven Altamura Leonessa di Puglia.

Deze zomer hebben we weer een bezoek gebracht aan Altamura. Vandaar dat ik erop geattendeerd werd een museum te bezoeken. Het museum van de Kathedraal van Altamura. Dit museum is namelijk sinds kort geopend en heet Museo Diocesano Matronei Altamura.
Museo Diocesano Matronei Altamura

Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen door het museum van de Kathedraal van Altamura. Dus is daarom de uitgelezen kans om de kerk is van de andere kant bekijken.

Kathedraal Altamura

Kathedraal vanaf het balkon

Het museum is gelegen op de 1e verdieping van de kerk. De tweede verdieping wordt namelijk de vrouwen galerij genoemd. In het Italiaans heet het de ‘Matronei’. Het is een typisch gebouw uit de middeleeuwen. De galerij-naam stamt af van de naam ‘Matrona’ uit het Latijn, wat vrouw betekent. Bovendien werd het speciaal ontworpen voor de vrouwen. De balkons van de galerij lopen symmetrisch.  Daarboven zie je de arken die de rechter en linker zijde met elkaar verbinden. Daarnaast zijn de balkons verdeeld in kleine ruimtes met smalle gangen die soms voorzien zijn van een deur.

Kathedraal Altamura

Kathedraal Altamura

Bovendien kun je vanuit de twee of driedelige lichtvallen naar het binnenste gedeelte van de Kathedraal kijken. De smalle pilaren van de twee of drie lichtvallen komen uit de 13e eeuw. Wanneer we naar boven kijken zien we dat het plafond van de kathedraal prachtig is gedecoreerd.

Plafond Kathdraal

Plafond Kathdraal

Verder zijn er in het museum verschillende objecten te bekijken zoals de processiekruizen en een uitgebreide zilvercollectie.

Kathedraal Altamura

Kathedraal Altamura

Daarnaast zijn er een aantal heilige kledingstukken te bekijken. Dit zijn prachtig versierde stukken die met grote precisie zijn gedecoreerd. Ook zijn er een aantal houten beelden te zien.

Openingstijden
Zaterdag, zondag en Vakantiedagen
10:00 – 13:00
15:00 – 18:00

Voor meer informatie ga naar de website van het museum
http://museodiocesano.org/

Buiten Kathedraal

Buiten Kathedraal