La befana. Italiaanse traditie!

La Befana

"<yoastmark

La Befana is een oude lelijke en gebocheld heks. De heks heeft een haakneus en puntige kin. Ze is gekleed in lompen en bedekt met roet. Het lijkt een beetje op onze zwarte pieten omdat Deze ‘heks’ de cadeautjes ook komt brengen via de schoorsteen.

In de nacht van 5 op 6 januari, komt ze cadeautjes brengen. Wanneer iedereen slaapt komt ze door de schoorsteen naar binnen om de cadeaus en lekkernijen in kousen van kinderen te stoppen die zijn opgehangen.

La befana

De Lekkernijen en de cadeautjes is natuurlijk alleen voor de kinderen die lief zijn geweest. Voor degene die niet zo lief zijn geweest wordt de sok voorzien van een stuk steenkool. In werkelijkheid zal de heks waarschijnlijk niet zo heel streng zijn!

Epifania wordt gevierd op Driekoningen.

De term “Befana” komt van het Griekse “Epifania” wat betekent ‘verschijning, manifestatie “.

Deze Epifania verscheen in de nacht van 5 en 6 januari toen de magiërs Jezus bezochten en Jezus goud, wierook en mirre te gaven.

Epifania verschijnt ook in de lucht op haar bezem. Deze bezem is beladen met geschenken of kolen, afhankelijk van de vraag of de kinderen goed of slecht zijn geweest.

lifestyle

Een legende…

Op een avond van een koude winter kwam ze de Drie Koningen tegen die op zoek waren naar Bethlehem om Jezus goud, wierook en mirre te geven. De Drie wijzen vroegen de weg aan de heks. Ze kon de drie wijzen niet helpen omdat ze nog veel te doen had. Nadat de drie wijzen weg waren gegaan, kreeg ze toch spijt dat ze niet had geholpen en is op zoek gegaan naar de Drie Wijzen. Ze klopte op elke deur met een geschenk in de hoop dat één van hen Jezus was. Sindsdien verschijnt ze elke 5 en 6 januari met de bezem en cadeautjes.