Lardo di Colonnata. Een heerlijke delicatesse!

Lardo di Colonnata

Na een mooie trip met de auto die begon in Torre del Lago, langs Viarreggio en Forte dei Marmi, hebben we onze trip afgesloten met een bezoek aan Carrara. Een mooie afsluiting van deze prachtige rit.

Wanneer je richting Carrara rijdt valt het witte marmer niet direct op. Zodra je de weg opgaat richting Carrara is er nog niets van het witte marmer te zien. Maar na de weg te volgen die al slingerend door de berg gaat, verschijnen eerst de souvenirs winkels langs de kant van de weg waar je een leuk aandenken kunt kopen van marmer. Van onderzetter tot mooie pilaren van marmer.

lardo di colonnato

Dan verschijnen na een aantal bochten de marmeren toppen van Carrara. Er wordt volop gewerkt in de marmer groeven. Dit is indrukwekkend om te zien.

Niet alleen is Carrara beroemd om zijn witte zachte marmer waar Michelangelo het beeld van David heeft gehouwen. Maar ook om Lardo di Colonnato. Colonnato is een klein dorpje richting Carrara. Op een hoek zien we staan dat het mogelijk is om hier de Lardo te proeven. We aarzelen geen seconde en rijden de oprit op waar we de auto parkeren en lopen richting het huis aan een groen weiland dat mooi afsteekt tegen de achtergrond van de marmer groeven.

Lardo di Colonnata

lardo di colonnato

Wanneer we binnen lopen worden we direct vriendelijk begroet. Graag willen we de Lardo proeven. We gingen buiten zitten en even later kwamen ze de Lardo di Colonnato brengen vergezeld van een heerlijk Chianti Classico. Dat was heerlijk genieten, het vlees is erg zacht en smelt op de tong.

Lardo di Colonnata

lardo di colonnato

Het vlees wordt bereid met de hand en zonder kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Ze gebruiken hiervoor Italiaans varkensvlees van een volwassen varken. Het vlees van de zwarte varken van Cinta Cinese.

Het vlees wordt van ongeveer 5 cm vierkante stukken geplaatst in de marmeren bakken, waar ze worden bedekt met grof zeezout, zwarte peper, kruiden, knoflook, Rozemarijn. De rijping kan zelfs tot 8 maanden duren. Waardoor het vlees heel zacht en heerlijk van smaak wordt.

Een heerlijke delicatesse die je geproefd moet hebben.

Lardo di Colonnata di Giannarelli