Maso Zambo: een magische accommodatie in Valsassina

Google Maps geeft ons een indicatie:

ergens midden in het bos, in de bergen, even voorbij Lecco. Volgens de website van Maso Zambo moeten we ‘ergens boven het Comomeer’ zijn. Met coördinaten zou je het moeten vinden.

We volgen de weg die naar Valsassina leidt, maar in geen velden of wegen is een boerderij te bekennen die is opgetrokken uit stenen en rotsen. ‘Zoek naar een pad dat uitkomt in de vallei, verscholen tussen de kastanjebomen,’ oppert Stefano Zambon, eigenaar van Maso Zambo, door de telefoon. Wonder boven wonder vinden we de magische plek waarvan Zambon in 2018 de deuren opende.

Bron: De Smaak van Italie

Van kantoor naar krot

Na twintig jaar in Milaan als hoofd personeelszaken te hebben gewerkt, was het voor Stefano Zambon tijd om het roer om te gooien. Hij vertrok naar de Bergamasker Alpen (Alpi Orobie) voor een bijzonder project. Twee gebouwen opknappen, omgeven door tweeënhalf hectare bossen en weilanden waar kippen, ezels, gemzen, eenden en ganzen rondscharrelen. ‘Het was het buitenverblijf van een vriend van me, die  – als hij niet in zijn restaurant in de vallei werkte – er graag kwam voor zijn moestuin en dieren. Hij droeg het stokje aan mij over’,  zo vertelt Zambon. In 2014 begon de renovatie van het kleinste huis. ‘Ik dacht erover om de weekenden hier door te brengen. Onaangeraakte natuur, op een uurtje rijden van Milaan. Een mooie compromis voor iemand die al van kinds af aan dol is op bergen.’

Bron: De Smaak van Italie

Suites en spa

Het werd al snel meer dan een weekendverblijf. ‘De renovatie nam vier jaar in beslag. Het was echt een ruïne die jarenlang verwaarloosd was. Dat het een opknapbeurt nodig had, is een understatement. Behalve de muren bleef er weinig overeind: van de vloeren tot de plafonds, alles hebben we aangepakt. Het was afzien.’ Bevriende architecten Annalisa en Simone Mauri hielpen Zambon met zijn onderneming en het interieur. De stal transformeerde in een kleine spa met een naar dennen geurende sauna en in de schuur huizen vandaag de dag twee minisuites én een ‘plattelands-gourmetrestaurant’, zoals hij het zelf graag noemt.

Bron: De Smaak van Italie

Paradepaardje

Dat plattelands-gourmetrestaurant is het paradepaardje van Zambon. Hier kookt hij gerechten op zíjn manier, waarin traditie hand-in-hand gaat met avant-garde en volgens hetchilometro-zeroprincipe. De voedselketen is zo kort dat er slechts dertig meter zit tussen de keuken en de moestuin waar seizoensgroenten en -fruit rijkelijk groeien en bloeien. De gerechten worden geserveerd op robuuste houten tafels, waar je op fluwelen stoelen aanschuift. Wie niet genoeg krijgt van al het lekkers kan in Zambons winkel terecht, Maso Zambo Dispensa, waar hij lekkernijen en delicatessen zoals jam, kaas en yoghurt verkoopt.

In de nieuwe editie van De Smaak van Italië lees je nog meer over deze bijzondere accommodatie, en vind je mooie tips en adressen rondom het Comomeer. Je bestelt het nieuwe nummer gemakkelijk via deze link