Update: Jesce Masseria in Puglia en de film L’ultimo Paradiso

Update: Emar Donato Laborante in L’ultimo Paradiso

De film speelt zich af in Italië, in de jaren 50. Gefilmd in Puglia. Het verhaal gaat over verboden liefde, en het leven op het platteland van Puglia. Een bevlogen vrije geest droomt van liefde, gerechtigheid en een beter leven, tot een verboden affaire alles bedreigt. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.Hoofdrollen: Riccardo Scamarcio,Gaia Bermani Amaral,Valentina Cervi. Netflix, l’ultimo Paradiso

Terwijl ik naar de film keek zag ik een oude bekende voorbij komen, Emar Donato Laborante. Eerder had ik over mijn bezoek geschreven aan de Masseria van Emar.

Masseria in Puglia, Altamura

Op het landgoed gekomen in vlakbij Altamura is overheerst de stilte. Midden in het landschap torent de grote Masseria boven het landschap uit.

Masseria Jesce

De Masseria ziet er verlaten uit, het is heel stil. Door het grote hek lopen we het immense landgoed op. Nog steeds is er niemand te zien. Het voelt vreemd om het land op te gaan, maar toch lopen we door. Verderop staat een deur uitnodigend open. Wanneer we door de deur naar binnen gaan, komen we terecht in een hele grote ruimte. Deze ruimte komt weer uit op de achterkant van de Massseria, C’é nessuno? roepen we ondertussen.

Masseria Jesce

Emar Donato Laborante vertelt over de geschiedenis van de Masseria.

Eindelijk na een tijdje vinden we de man die ons rond gaat leiden. Voor ons staat een markant figuur. De man is niet zo groot, maar ziet er sterk en charismatisch uit. Zijn lange haar zit in een soort van knot wat bijeen wordt gehouden door een haarclipje. Zijn witte baard steekt mooi af tegen zijn gebruinde huid. Het is Emar Donato Laborante. Hij verwelkomt ons hartelijk op de Masseria.
We merken direct dat hij enorm gepassioneerd is over deze streek. Nadat we kennis hebben gemaakt, begint hij te vertellen en hij neemt ons mee om ons van alles te laten zien. Vervolgens gaan we weer door dezelfde deuren waardoor we aan de achterkant van het gebouw binnen zijn gekomen. Nadat we weer aan de voorkant van het gebouw staan, staat hij stil. Emar verteld dat de Masseria gebouwd is in de vorm van een schip ‘una nave’. Vanaf het punt waar we staan is dat goed te zien.

De grotten vertellen de geschiedenis

We vervolgen onze weg en wat verderop zien we een brede trap midden op het terrein. Via deze trap, die oud en vervallen is en vol met onkruid zit, dalen we af naar de grotten.

Beneden aangekomen wacht ons een verrassing. Namelijk doordat we aankomen in de koepelvormige grot. Deze grot is links en rechts beschilderd met oude fresco’s daterend van de 2e tot 14e eeuw na Christus.

Masseria Jesce

Emar verteld ons dat wanneer het vochtig wordt in de grotten, de kleuren van de religieuze fresco’s weer zichtbaar worden.

Verder zien we een altaar waarop een beeld staat van San Francesco di Paola. Emar vervolgd zijn verhaal en verteld dat hier vroeger monniken leefde. Op deze spirituele plek zaten de monniken niet achter elkaar, maar naast elkaar. Namelijk op een soort van banken die langs de muur zijn gemaakt.

In deze grot is nog een opening te zien waarmee de Masseria verbonden is met deze grotten. ‘Deze gang kunnen we nog niet gebruiken omdat het nog moet worden gerestaureerd’, zegt Emar’. Regelmatig komen er van over de hele wereld jonge archeologen om te helpen restaureren. Onder andere ook uit Nederland.

Masseria Jesce
Masseria Jesce

Video door ItalieNu

Een mooie rondleiding van een bevlogen man, die geweldig kan vertellen. Het is daarom een dag om nooit te vergeten.

Masseria Jesce
Voor meer informatie

over Masseria Jesce Teatro della memoria kun je bellen of mailen naar: (vermeld er even bij dat je de informatie heeft van ItalieNu.nl, Elisa)
Emar Donato Laborante
Telefoon + 39 340 167 10 65
ferulaferita@gmail.com
of via Facebook: https://www.facebook.com/masseriajesceteatrodellamemoria/