Nino Rota. Prachtige filmmuziek!

Nino Rota

Giovanni Rota Rinaldi meer bekent als Nino Rota geboren in Milaan 3 december 1911. Nino komt uit een muzikale familie. Zijn opa Giovanni Rinaldi was een uitstekende pianist. Al jong was Nino al gefascineerd door de muziek. Dankzij zijn moeder Ernesta is hij gaan pianospelen op 4 jarige leeftijd. Zijn 1e muzikale stuk gemaakt in zijn jeugd is: “Storia del mago doppio”.

Nino Rota

Nino Rota

De carrière van de componist begon op 11 jarige leeftijd, terwijl hij op zijn 15e zijn 1e echte opera componeerde, genaamd de “Principe porcaro”. In de jaren 1924 en 1926 volgde hij composeer lessen aan de Academie van Santa Cecilia bij meester Alfredo Casella, voor de hedendaagse muziek voor die tijd. Zijn examen stuk maakte hij met professor Michele Cianciulli, die voor de rest van zijn leven zijn vriend zou blijven. Zo begon hij met muzikale esoterische composities, die later ook terug te vinden zijn in zijn andere composities. Op dat moment begon zijn passie als verzamelaar van esoterische muziek. Zijn collectie met duizenden werken met esoterische inhoud is geschonken een de Academie van Lincei.

Hij werkte met de regisseur Mario Soldati. En met Fellini, met wie Rota voor vele jaren heeft samengewerkt. Hij beschrijft hem als magische vriend.
Nino Rota brak door dankzij de steun van Arturo Toscanini die hem liet studeren in Philadelphia van 1931 tot 1933. Dankzij de Amerikaanse lessen benaderde hij de populaire muziek en leerde en ging hij houden van Gerschwin, Cole Porter, Copland en Irvin Berlin. Na terugkeer uit de Verenigde Staten en de nieuwe muzikale lessen die hij had gevolgd, slaagde Rota erin om muziek te componeren voor de film genaamd “Treno Popolare (1933)”. Helaas had hij geen succes in de jaren 30 met deze genre van muziek, en stopte ermee.

Hij studeerde af in moderne letterkunde en om iets achter de hand te hebben, zoals hij altijd zei. Hij begon weer de passie te krijgen om te componeren in 1939 toen hij op het conservatorium zat in Bari. Waarvan hij later directeur werd. In de veertiger jaren begint de samenwerking met de regisseur Castellani en zijn 1e succes kwam met de soundtrack “ZAZA”. Hier begint zijn lange carrière als film componist, dankzij het geluk door zijn intuïtie te volgen om te gaan componeren voor de filmindustrie.

In de jaren 50 werd hij componist voor het theater Eduardo De Filippo waaronder hij het stuk componeerde: “Napoli Milionaria”. Rota ging componeren voor opera waarmee hij in 1955 uitkwam met de opera “il cappello di paglia di Firenze” uitgevoerd in Piccola Scala, regie van Giorgio Strehler. In het zelfde jaar begon de vriendschap en samenwerking die dertig jaar met Federico Fellini voor de film met de naam “Lo sceicco bianco”, “Otto e mezzo” “La dolce vita”, “La strada”, “Il bidone”, “Fellini Satyricon”, “Le notti di Cabiria”, “Il Casanova”, “I Clowns”, “Giulietta degli spiriti” en “Amarcord”.

Rota werkte samen met grote regisseurs uit die tijd. Hij schreef voor Mario Soldati de muziek “Le miserie di Monsù Travet”, “Jolanda la figlia del corsaro nero”, “Fuga in Francia”, voor King Vidor de muziek van “Guerra e Pace”, voor Luchino Visconti de muziek “Il gattopardo” en “Senso”, voor Franco Zeffirelli voor “Romeo e Giulietta” en “La bisbetica domata”, voor Lina Wertmuller De muziek van 11 afleveringen voor “Il Giornalino di Giamburrasca”. Ook de beroemde “Pappa col pomodoro”, voor Francis Ford Coppola. De muziek van “Il padrino II” waarmee hij een Oscar won.
Voor Stanley Kubrick en voor “Barry Lindon”, maar helaas moet hij zich terugtrekken vanwege de samenwerking die niet soepel verloopt.
Maar Rota gaat door met schrijven van opera muziek, heilige muziek en werken met orkesten, waaronder “La notte di un neurastenico”, “Aladino e la lampada magica”, “Lo scoiattolo in gamba”, “La visita meravigliosa”, “I due timidi”, “Torquemada” en “Ariodante”.

In de laatste jaren heeft hij veel kritiek gekregen over zijn muziek. Hij kreeg kritiek over zijn het maken en produceren van volksmuziek. Toen hij bezig was met het composeren van lyrische scene van de muziek gemaakt voor “Napoli milionara” van Eduardo de Filippo stierf Nino Rota in Rome op 10 april 1979 op 67 jarige leeftijd.