Ontdek de lekkerste adressen in San Miniato

Foodwriter Emiko Davies woont in Toscane en kent de lekkerste adresjes in San Miniato. Een heerlijke plaats waar je ver van de hordes toeristen, die andere Toscaanse steden overspoelen, vandaan blijft.

Ooit was het een populaire pitstop op de oude pelgrimsroute Via Francigena. Tegenwoordig lijkt San Miniato niet op de radar van toeristen te staan, want het is hier behoorlijk rustig. Desondanks is dit een mooie plaats om te bezoeken – gelegen op een heuveltop halverwege tussen Florence en Pisa, en op gelijke afstand van Lucca, Siena en San Gimignano. Vanaf die heuvel heb je een weids uitzicht over het Toscaanse landschap, waar je ook kijkt. En tussen de dichte, heuvelachtige bossen schuilt de specialiteit van San Miniato: witte truffels.

ontdek de lekkerste adressen in San Miniato
Beeld | Emiko Davies

Kostbaar product

Witte truffels zijn een van de kleine trucjes van Moeder Natuur. Mensen hebben nog niet ontdekt hoe ze truffels moeten kweken, laat staan hoe ​​ze deze zelf moeten verzamelen (hoewel je een hond kunt trainen om dit uitstekend te doen). Ze lijken alleen in bepaalde gebieden en bij bepaalde bomen te groeien. In Italië is er slechts een handvol locaties die aan deze voorwaarden voldoen – en inderdaad, de truffels hebben een prijskaartje dat hun extreme zeldzaamheid weergeeft.

Hoewel je in elk seizoen diverse soorten truffels kunt vinden, is november een goede periode voor een bezoek, wanneer San Miniato’s Sagra del Tartufo e del Fungo (Feest van de Truffel en de Paddenstoel) in volle gang is. Het festival parfumeert de hele stad met de geur van witte truffels, die je rechtstreeks kunt kopen bij de lokale tartufai (truffeljagers), of je kunt ze proeven in een van de lokale restaurants waar de witte truffels dankzij eenvoudige gerechten tot leven komen, zoals in combinatie met een gebakken ei, verse tagliolini of rundercarpaccio.

ontdek de lekkerste adressen in San Miniato
Beeld | Emiko Davies

Charmestad met veel variatie

De charme van San Miniato vind je in de stad zelf, waar je je onderdompelt in het Italiaanse leven op het piazza met een espresso of spritz in de hand en over de markten dwaalt (dinsdag is de markt met etenswaren, de eerste zondag van de maand is de vlooienmarkt).   En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prachtige uitzichten en geweldige eetgelegenheden. Daarnaast is San Miniato een ideale uitvalsbasis om een aantal dorpjes in de buurt te verkennen. In twintig minuten met de auto bereik je Vinci, de geboorteplaats van Leonardo, waar je het museum treft dat is gewijd aan deze alleskunner uit de renaissance. Ook Cerreto Guidi is een aanrader, waar je de prachtige Villa Medici kunt bezoeken, gebouwd in de zestiende eeuw om als jachthuis van de familie De’ Medici te dienen.

Liefhebbers van het buitenleven kunnen onderdelen van de oude pelgrimsroute, de Via Francigena, lopen. Je wandelt over de glooiende heuvels en door de vallei rondom de Arno-rivier, terwijl je de vergezichten van het platteland langzaam in je opneemt. Een wandeling van San Miniato naar San Gimignano bijvoorbeeld is 41 kilometer lang, of 23 kilometer als je de prachtig onderhouden route naar Gambassi Terme neemt.

Als je San Miniato bezoekt, blijf je ver vandaan van de hordes toeristen die andere Toscaanse steden overspoelen. Dwaal door de hoofdstraat en ga bij Birra e Acciughe naar binnen voor een glas ambachtelijk bier en stokbrood met boter en ansjovis. Neem bij slagerij Falaschi de huisgemaakte finocchiona mee en ontdek het menu van de chef in het geheel vegetarische fine dining-restaurant Maggese. San Miniato is een plek om achterover te leunen en van het uitzicht te genieten – als je geluk hebt met de geur van witte truffels in de lucht.

ontdek de lekkerste adressen in San Miniato
Beeld | Emiko Davies

Birra en Acciughe

Met een verrassende selectie van zo’n tachtig ambachtelijk gebrouwen bieren en ciders van over de hele wereld is het duidelijk dat dit piepkleine afhaalrestaurant een passie heeft voor zeldzame soorten. Hoewel je hier misschien geen lokale Toscaanse bieren aantreft, zul je gegarandeerd iets interessants vinden. De eenvoudige maar heerlijke panini zijn evenzeer de moeite waard om binnen te stappen. Op het schoolbordmenu staat een gevarieerde selectie van de licht geroosterde baguettes – kies uit beleg als licht gezouten rundvlees, taleggio en groenten, prosciutto en truffeltapenade, of boter en ansjovis. Het zaakje is te klein voor zitplaatsen, maar de meeste klanten gaan eenvoudigweg staan of strijken neer op een bankje in de buurt. Via Augusto Conti, 29

In de nieuwe editie van De Smaak van Italië vind je nog meer mooie adressen in San Miniato. Je bestelt nu de nieuwe editie gemakkelijk.

Beeld | Emiko Davies