Op maat een actief creatief verblijf Ligurië.

Bij “Tra Mare e Monti” in het pure Italiaanse dorp Montegrosso Pian Latte, kun je in eigen ateliertuin creatief bezig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld beeldhouwen met Albast, werken met Ardesia, vormgeven in mozaïek en werken met andere karakteristieke materialen zoals olijfhout; allen typisch Italiaanse materialen. De ateliertuin heeft een eigen uitstraling, niet alleen omdat het één van de terrastuinen is behorende bij ons woonhuis en het appartement “Tra mare e Monti”, maar juist ook door het prachtige uitzicht op de Arroscia Vallei in al haar oorspronkelijkheid, schoonheid en rust.

Op maat een actief creatief verblijf Ligurië

De kruiden in onze aangrenzende tuin geven een aangename geur bij een doorgaans zwoel briesje. Voor onze gasten een heerlijke, rustgevende plek om los te komen van alle beslommeringen, te onthaasten en zich te richten op de eigen creativiteit.

“Madre Materna”, Moederliefde Karin Vorstenbosch - 2015 .

“Madre Materna”, Moederliefde
Karin Vorstenbosch – 2015 .

Albast wordt de steen van het licht genoemd, vanwege haar lichtdoorlatendheid. Het is een van mijn favoriete stenen om mee te werken. Het heeft de uitstraling van marmer, maar dan … die kenmerkende transparantie! Het licht gaat er speels doorheen en geeft de steen een warme intense, lichte uitstraling. Een steen die in de ruwe knolvorm als het ware vráágt om bewerkt te worden, je telkens tijdens het werkproces voor verrassingen laat staan en zichzelf laat ontdekken. Mooi voorbeeld hiervan is de rugpartij van “Madre Materna” of “Moederliefde” (zie afbeelding hiernaast). De aderen van de steen komen naar voren in haar rug: het is alsof het beeld tot leven komt.

Entree van het Ardesia museum

Entree van het Ardesia museum

Ardesia is een geheel andere steensoort en heeft veel weg van Belgisch leisteen. Tot het eind van de zeventiger jaren werd Ardesia ook in de Valle Argentina, een vallei pal naast ons, gedolven. Tegenwoordig nog maar slechts op enkele locaties in heel Ligurië. Ardesia vraagt om een geheel eigen werkwijze en daagt je uit door haar grilligheid.

Er is een Ardesia museum te vinden in Cénova, een plaatsje dichtbij Montegrosso Pian Latte. Doorgaans krijg je een geheel persoonlijke rondleiding door het museum. Op een bevlogen wijze en met passie wordt door de ambassadrice een beeld geschetst van het gebruik van Ardesia door de eeuwen heen. Zij is tevens een Artiest en Kunstenaar in het bewerken van Ardesia op tal van manieren.

Een bezoek brengen aan dit museum in combinatie met een workshop in MPL, behoort tot de mogelijkheden. In Cénova zèlf zijn er naast het museum, vele decoratieve en symbolische bewerkingen in Ardesia te vinden in bijvoorbeeld deurposten, omlijstingen en muren. Dit 0penluchtmuseum is voor de liefhebber absoluut een uitstapje waard.

Inmiddels is er naar Peter een straat vernoemd.

Inmiddels is er naar Peter een
straat vernoemd.

Een andere inspiratiebron, al-of-niet in combinatie met een (half) dagje naar de kust, is Bussana Vecchia, een kleurrijk kunstenaarsdorp. Dit heeft een bijzondere geschiedenis. Het van origine Italiaanse dorpje is lang geleden getroffen door een aardbeving, volledig verwoest, verlaten en stond op de nominatie volledig van de kaart geveegd te worden. Kunstenaars van diverse pluimage waaronder ook de Nederlander Peter van Wel, hebben het dorp stapje-voor-stapje weer opgebouwd en geschikt gemaakt voor ateliers, en expositie-ruimtes. Inmiddels is het dorp een trekpleister voor de vele toeristen en zijn de vervallen huizen van ooit weer heel aantrekkelijk geworden (met even aantrekkelijke prijzen).

Senzo Titolo“, Zonder titel. Fazio Dennis 2012.

Senzo Titolo“, Zonder titel.
Fazio Dennis 2012.

Dichterbij in de Vallei is het dorp/stadje Pieve di Teco te vinden. Het heeft een uitstraling alsof het stamt uit de klassieke oudheid. Een genot om in rond te lopen, met veel bijzondere gebouwen, een mooi theater, exclusieve winkeltjes en gezellige terrasjes. Eenmaal per maand verandert het stadje in een waar centrum met Kunstenaars en andere creatievelingen van verschillende pluimage, die allen hun werk tentoonstellen. Ook staat het stadje eenmaal per maand in het teken van Antiek en Curiosa, druk bezocht door liefhebbers van antiek en handelaren. Kunst, natuur en historie staan hoog in het vaandel bij de bewoners van het stadje. Zo is er bijvoorbeeld een pad gerealiseerd wat begint bij Pieve di Teco en eindigt bij Santuario della Madonna dei Fanghi. Langs dit traject zijn werken van de diverse kunstenaars te zien. De Objecten zijn in harmonie met de natuur ontstaan en vormen een onderdeel van het landschap. Het pad vertelt als het ware de relatie tussen de mens en het land, het vinden van een balans tussen behoeften van de mens en het respect voor de natuur.

" Il soggiorno magnifico" Marga Mathijssen - jan 2016

” Il soggiorno magnifico”
Marga Mathijssen – jan 2016

“Voor één van onze gasten, beeldhouwer/schilder, was de natuur ook een ware inspiratiebron. Ze heeft tijdens haar verblijf drie doeken gemaakt, waaruit wij één mochten kiezen. Wat een verrassing. De karakteristieke sfeer sprak uit alledrie en maakte de keuze heel moeilijk. We hebben uiteindelijk gekozen voor een doek met de weergave van het uitzicht op de ‘Valle d’Arroscia’.”

“Dormi bene”, Slaap zacht . Karin Vorstenbosch, 2015

“Dormi bene”, Slaap zacht .
Karin Vorstenbosch, 2015

Na alle indrukken, is het – in alle rust – weer goed toeven bij “Tra Mare e Monti”. Het werken in de ateliertuin is exclusief voor onze gasten van het appartement, dus ook geen grote groepen. Wil je met je vriendin/vriend/partner beeldhouwen, wandelen of schetsen, al-of-niet in combinatie met Mindfulness, dan behoort dit tot de mogelijkheden. Afhankelijk van je wensen kun je ter plekke je tijd indelen, zodat je ook naast je creatieve activiteiten, je rustmomenten kunt vinden of méér kan ontdekken van de veelzijdigheid van onze Vallei en regio.

Voor meer gedetailleerde informatie kun je terecht op mijn website BalansinBeeld.com en op onze site ActiefinLigurie.nl.

Door: Karin Vorstenbosch