Pane di Altamura. Heerlijk brood uit Puglia!

Pane di Altamura

Het brood van Altamura is over de hele wereld bekend en het is al lang geleden door de Romeinen ontdekt.

Citta di pane di Altamura

Altamura is een stad in de Bari en de moeite waard om te bezoeken. Zodra je Altamura binnen komt staat er op het bord aangegeven “Citta di pane di Altamura”. Dat wil zeggen dat het heerlijke brood van Altamura hier ontstaan en verkrijgbaar is.

Panificio di Gesu

Bij deze bakker aan de Via Pimentel 17 in Altamura wordt volgens de oude traditie brood gemaakt. Nadat ik ook dit heerlijke brood gekocht had zag ik door een deur naast de bakker hoe er hard gewerkt werd aan de productie van het brood. Ik aarzelde geen moment en ik vroeg of ik naar binnen mocht om wat foto´s te maken. De bakkers reageerde enthousiast en zeiden dat ik foto’s mocht maken.

Binnen waren de bakkers druk aan het werk. Grote machines met het beroemde deeg erin stonden te volop draaien. Terwijl ik foto’s maakte zei een vrouw die daar rond liep dat ik ook achter foto’s kon maken. Ik liep in de richting die zij aanwees. Vervolgens kwam ik in een ruimte waar ik een grote houtoven zag met daarvoor een enorme stapel gedroogd hout.

Pane di Altamura

Pasquale di Gesu

Nadat ik een aantal foto’s had gemaakt, liep ik terug. Op dat moment kwam een oudere man me tegemoet. Hij vroeg me hoeveel foto´s ik had gemaakt. Hierop antwoordde ik dat ik er een paar gemaakt had. ‘Oh dat is toch niet genoeg kom we maken er een paar meer’, zei hij. En hij wenkte mij om terug te lopen met hem.

Doordat hij me vroeg om weer naar de ruimte te gaan met de houtoven had ik gelijk de gelegenheid om hem een aantal vragen te stellen. De eerste vraag die direct in mij opkwam was waar het hout vandaan kwam dat bij de oven lag. Hij vertelde dat het hout uit een gebied net buiten de stad komt. Voordat het wordt gebruikt moet het hout een aantal maanden drogen. ‘Het hout is erg belangrijk’, verteld hij verder. Mede door dit hout krijgt het brood zijn specifieke smaak.

Pane di Altamura

Ineens liep de man weg om even later weer terug te komen met het brood in zijn handen waar Altamura zo bekend om is.Trots hield hij het brood omhoog en ging voor de oven staan. Met het enorme brood in zijn hand maakte ik van hem een foto.

Het brood heeft een rare vorm en soms vind ik het op een olifanten poot lijken. Daarentegen is de smaak geweldig van dit brood en het heeft een krokante korst.Denominazione d’Origine Protetta

Nadat ik een aantal foto’s had gemaakt begon de man te vertellen over het brood van Altamura.
Pasquale di Gesu zo heet de man, vertelde dat de bakkerij al vier generaties lang in handen is van de familie sinds 1836. Het brood mag zich DOP (Denominazione d’Origine Protetta) noemen. Alleen in Altamura mag DOP gebruikt worden voor het brood. Dit betekent dat het brood beschermd is en volgens de traditie wordt gemaakt met Grano duro. Hij vertelde dat ze een van de eerste waren in Altamura met het ontwikkelen van dit brood. Hij is zelfs in Amerika en Spanje geweest om het brood te promoten.

Ik vertelde hem dat ik een eigen site heb voor Italianen in Nederland en Nederlanders in Italië. En dat ik dit verhaal met de foto´s ga plaatsen op mijn site. Pasquale was erg enthousiast en ging voor de deur staan om nog een foto te maken. Samen zijn we op de foto gegaan. Hij zei de volgende keer kom je maar weer eens langs en dan maken we weer een aantal foto’s.

Onlangs heeft Google een nieuw platform waar dit brood wordt besproken. platform Google

Pane di Altamura

Pane di Altamura

Piccielatied

Nog een leuk verhaal is dat er een brood is met een rare vorm, dit is mijn favoriet. Dit brood smaakt ook geweldig. Het heeft een rare naam in dialect en heet “Piccielatied”.

Pane di Altamura

Pane di Altamura

Piccielatied is brood die men vooral aan de kinderen gaf. Dit is ook een brood wat erg bekend is in Altamura. Dit brood werd vroeger aan de kinderen gegeven om de kinderen stil te houden. Zoals wij bijvoorbeeld een lange vinger geven of een beschuit.

De Panificio heeft ook een website

Pane di Altamura
door Italienu
Pane di Altamura – Brood uit Altamura
Panificio:
Via Pimentel, 17 – 700224 Altamura (Ba)