Pompeii. De stad aan de voet van de Vesuvius!

Pompeii

Wanneer je een bezoek brengt aan Pompeii zal je dat niet snel vergeten.

Vesuvius

Vanuit het hotel waar wij verbleven was de Vesuvius goed te zien. Behalve dat het een mooi uitzicht is zien we de imposante vulkaan die in de verte boven de zee opduikt. Ofschoon er onder deze berg een vulkaan verscholen zit zou je dat niet zeggen. Het is bovendien een machtige vulkaan die een hele stad heeft bedolven onder een grote hoeveelheid lava. Deze uitbarsting vond plaats op 24 augustus 79 n. Chr.

Bezoek aan de stad

Desondanks moet Pompeii moet een prachtige stad geweest zijn. Wanneer je Pompeii inloopt zie je direct aan de lange paden dat het een vrij grote stad is geweest. Bovendien heeft het brede middenpad veel zijstraten. Echter blijft het een gek idee dat hier mensen gewoond hebben. Wanneer je door de straten loopt kun je een goed beeld vormen hoe de stad er uit heeft gezien. Van de huizen staan alleen nog wat resten van muren overeind. Maar hier en daar kun je toch nog naar binnen. Daarentegen met een beetje geluk  kun je nog een oude muurschildering zien.

Pompeii

Straat in Pompeii

Wij waren op zoek naar de muurschilderingen die je overal vindt in boeken en op internet. Maar na lang zoeken kwamen we uit op een achteraf gelegen weg. Echter stond hier een huis dat nog behoorlijk goed in tact was. Binnen gekomen vroegen we aan de suppoost waar we de beroemde muurschilderingen konden vinden. Hij vertelde ons dat door gebrek aan personeel het nu niet mogelijk was om deze huizen te bezichtigen met deze muurschilderingen. ‘Door de bezuinigingen kan er niet genoeg personeel ingezet worden’, vertelde hij verder. Daarom waren eigenlijk wel een beetje teleurgesteld.

Pompeii

Muurschildering Pompeii

Het huis van de Notaris

De suppoost van het huis waar we nu in stonden vertelde dat dit huis van een rijke notaris is geweest. Bovendien kon je hier nog wel de beschilderingen zien op de muren. Hieruit bleek dat de notaris een man was met aanzien. Dit bleek onder andere doordat het huis van alle gemakken was voorzien zoals stromend water.

In dit huis waren de muren beschilderd in de typische rood/bruine kleur. Waarop mensen stonden  afgebeeld die in Pompeii leefde.

Aan de andere kant kon je zien dat het een rijker gedeelte was door de straten. Doordat in deze straat geen open riool was waardoor het vuile water stroomde. ‘Echter kun je dat wel zien in het minder goede gedeelte van de stad’, vertelde de man.

Amfitheater

Nadat we het huis hebben bezocht lopen we verder naar door. Via een soort begraafplaats van kleine huisjes, komen we uit op een enorm amfitheater. Dit theater heeft de tand des tijds goed doorstaan. We kunnen dit immers goed zien aan de buitenmuren. Er werden hier onder andere de beroemde Gladiatoren gevechten gehouden.

Pompeii

Amfitheater

Gevaar van de vulkaan

De mensen die in Pompeii woonden hadden geen besef van het gevaar van deze enorme vulkaan. Echter werden ze wel gewaarschuwd doordat er aardbevingen vooraf gingen aan de vulkaan uitbarsting. Maar toch hadden de bewoners niets in de gaten. Door de enorme uitbarsting waar veel as uit neerviel op de stad, vonden vele de dood. Vluchten was bovendien onmogelijk.

De as-laag die over de mensen heen vielen versteenden na verloop van tijd. Hierdoor ontstond een soort mal. Waardoor het later mogelijk was om deze met gips te vullen. Daardoor kunnen we nu de gipsen modellen van de mensen zien die omgekomen zijn bij de vulkaan uitbarsting.

Pompeii

Op het grote plein van Pompeii kun je van achter de hekken vele objecten bekijken die gevonden zijn bij de opgravingen. Vele potten tafels en andere voorwerpen kun je door de hekken bekijken. Bij sommige gipsen modellen van de mensen ligt kleingeld die de toeristen hier hebben achterlaten.

Pompeii

Uitzicht vanuit het Hotel

Door: Elisa van ItalieNu

Napels zien….


meer over informatie online