Rijksmuseum Twenthe. Italiaanse ambassadeur met 30 ambassadeurs in Rijksmuseum.

Rijksmuseum Twenthe
Zaterdag 18 maart was er hoog bezoek bij het Rijksmuseum Twenthe in Enschede: ambassadeurs uit maar liefst dertig landen bezoeken de tentoonstelling ‘In het hart van de Renaissance’. Op uitnodiging van de Italiaanse ambassadeur zijn de ambassadeurs met een touringcar naar het rijksmuseum van Twenthe afgereisd om de tentoonstelling ‘In het hart van de renaissance te bezoeken.’

Nieuwsbericht RTV-Oost

In het hart van de renaissance. Rafaël en Giovanni Bellini, Titiaan en Tintoretto: van 12 februari t/m 18 juni 2017 zijn werken van enkele van de allergrootste kunstenaars van de Italiaanse renaissance te zien in Enschede

Voorafgaand

Op Uitnodiging van Instituto Italiano di Cultura voor de persconferentie ter presentatie van de tentoonstelling: In het hart van de Renaissance, was Elisa van ItalieNu aanwezig.

De ambassadeur van Italie, Andrea Perugini gaf een korte toespraak.

Ambassadeur Andrea Perugini

Ambassadeur Andrea Perugini

Gevolgd door een korte toespraak van Jeroen Hatenboer. Daarna vond de gezamenlijke presentatie plaats door Luigi Di Corato, directeur Brescia Musei en Arnoud Odding, directeur Rijksmuseum Twenthe. Afsluitend met een inhoudelijke toelichting van Dr. Bram de Klerck.

Met veel trots is de tentoonstelling aangekondigd die zal plaatsvinden op 11 februari tot en met 18 juni 2017. Rijksmuseum TwentheLasondersingel 129-131, 7514 BP Enschede.
In het hart van de Renaissance

Rafaël, Titiaan, Tintoretto, Moroni, Lotto …

rafael-zegenende-christus

Rafaël, Zegenende Christus, ca. 1505, Pinacoteca Tosio Martingo, Brescia

Rafaël en Bellini, Titiaan en Tintoretto, Moroni en Moretto: vanaf februari 2017 zijn werken van enkele van de allergrootste kunstenaars van de Italiaanse renaissance te zien in Enschede. In een unieke samenwerking met de Pinacoteca Tosio Martinengo in Brescia, organiseert Rijksmuseum Twenthe een tentoonstelling van vijfenveertig topstukken van zestiende-eeuwse Italiaanse schilderkunst. Behalve werk van de beroemde schilders uit Milaan en Venetië, biedt de expositie een ruime keuze van hier minder bekende, maar onweerstaanbaar aantrekkelijke schilderijen van meesters uit Noord-Italië. Voor het eerst wordt in Nederland een groep Noord-Italiaanse renaissanceschilderijen getoond.

De Italiaanse renaissance mag met recht de bakermat van het moderne Europa worden genoemd. Op het Apennijnse schiereiland ontstaat een tot dan toe ongekende, rationele benadering van de werkelijkheid. Een nieuwe, op de klassieke oudheid geïnspireerde kijk op gebieden als filosofie, geschiedschrijving en politiek manifesteert zich. Met het geleerde humanisme van de vijftiende en zestiende eeuw dient zich ook een nieuw mensbeeld aan van een zelfbewust individu dat zich kritisch verhoudt tot de wereld, God en zichzelf.

Moretto

Moretto, St Nicolaas presenteert Galeazzo Rovellio’s leerlingen aan Maria met kind (detail), 1539, Pinacoteca Tosio Martinengo, Brescia

Een fascinerend venster op deze vernieuwingen biedt de beeldende kunst. De eerste experimenten met classicisme en natuurgetrouwheid in vijftiende-eeuwse sculpturen en schilderijen, bereiken kort na 1500 een hoogtepunt bij de jonge, briljante schilder Rafaël. Zijn werk kenmerkt zich door harmonische composities, geïdealiseerde figuren en menselijke empathie. Samen met dat van Venetianen als Bellini en Titiaan vormt het een basis voor de schilderkunst in het Italië van de latere zestiende eeuw.

Giovanni


Giovanni Bellini, Madonna met Kind, ca. 1505, Fondazione Luciano Sorlini J.

tintoretto

Tintoretto, Portret van een oude man, ca. 1575, Pinacotea Tosio Martinengo, Brescia

In deze tijd van uitbottende renaissance verspreidt de bijbehorende schilderkunst zich vanuit Florence en Rome over het noorden van Italië, van de grote steden Venetië en Milaan tot kleinere zoals Brescia, Bergamo en Cremona. Daar ontstaat een veelzijdige kunstproductie van buitengewoon hoge kwaliteit. Meesters als Lorenzo Lotto, Alessandro Moretto en Giovanni Battista Moroni onderscheiden zich door een schilderkunst die zin voor het detail combineert met een beheersing van kleur- en lichteffecten, en gevoel voor de weergave van een alledaagse werkelijkheid paart aan de eisen van religieuze voorstellingen.
Een blikvanger in de expositie is een werk van Rafaël, van wiens hand in Nederlandse collecties geen enkel werk aanwezig is. Omstreeks 1505 beschilderde hij het kleine paneel met een aangrijpende voorstelling van een halffiguur van Christus. Evenmin vertegenwoordigd in ons land is Rafaëls oudere tijdgenoot Giovanni Bellini, van wie een intieme en tegelijk statische Maria met Kind wordt geëxposeerd. Zowel van de hand van
Titiaan als Tintoretto is er een imposant portret.

Van de grootste portrettist van het zestiende-eeuwse Lombardije, Giovanni Battista Moroni uit Bergamo, zijn maar liefst vier werken te zien. Zo zijn er twee magnifieke levensgrote portretten ten voeten uit van Gian Gerolamo Grumelli en diens vrouw Isotta Brembati. De werken, met verwijzingen naar de architectuur en beeldhouwkunst van de oudheid, tonen iets van de op klassieke leest geschoeide, humanistische renaissancecultuur zoals die zich in het zestiende-eeuwse Noord-Italië ontwikkelde.

Een van de opvallendste kenmerken van Moroni’s portretten is hun levendigheid en de natuurgetrouwe weergave van de mooie en soms ook de minder mooie kanten van de werkelijkheid. Deze aandacht voor realisme is karakteristiek voor veel van de Noord-Italiaanse schilderijen die in de expositie zijn opgenomen. Een prachtig schilderij door Lorenzo Lotto, bijvoorbeeld, toont de aanbidding van het pasgeboren Christuskind door twee als herders vermomde patricërs. Bijna tastbaar zijn de gezichten, de materialen van kleding en de vacht van het lam dat de herders aan het kind presenteren.
Niet voor niets worden zestiende-eeuwse Noord-Italiaanse schilders beschouwd als voorbeelden voor het dramatische licht-donker en het realisme in het werk dat de, zelf uit de streek afkomstige, Caravaggio omstreeks 1600 in Rome zou maken. De uitstraling van de Lombardische renaissance naar noord en zuid, maar ook de invloeden vanuit noordelijker streken van Europa, maken het gebied tussen Alpen en Apennijnen tot een fascinerend kruispunt van de renaissance.

Lozenzo Lotto, Aanbidding van de herders, ca 1530, Pinacoteca Tosio Martinengo, Brescia

Lorenzo

Lozenzo Lotto, Aanbidding van de herders, ca 1530, Pinacoteca Tosio Martinengo, Brescia

Het boek dat bij de expositie verschijnt biedt een toegankelijke inleiding op het onderwerp. Het is geschreven door Bram de Klerck, kunsthistoricus van de Radboud Universiteit Nijmegen en expert op het gebied van de kunst van de Italiaanse renaissance. (Uitgeverij Waanders, € 22,50)

Deze voor Nederland uitzonderlijke presentatie is een must see voor iedere liefhebber van de kunst van Italië en de renaissance.
Al vanaf 15 november is het mogelijk online toegangskaarten te bestellen via www.rijksmuseumtwenthe.nl.
Rijksmuseum Twenthe is het museum van de verbeelding. Het is de verbeelding die ons kunstwerken schenkt, verhalen vertelt, een verleden creëert, waarden vormt en houvast biedt. Rijksmuseum Twenthe bestudeert, presenteert en stimuleert de menselijke verbeelding want het is de verbeelding waarmee we vorm en betekenis geven aan onze wereld.

Rijksmuseum Twenthe

Informatie met dank aan Rijksmuseum Twenthe