Robèrt van Beckhoven. Bakt brood in Italië! Het is bijna zover!

Robèrt van Beckhoven

Wie kent Robèrt van Beckhoven niet met het goed bekeken programma ‘Heel Holland Bakt’. Heel Holland Bakt

Robèrt in Altamura

Van familie uit Italië kreeg ik filmpjes toegestuurd. Aangezien op deze filmpjes te zien was hoe een man op zijn knieën brooddeeg kneed. Toen ik wat beter keek dacht ik: ‘Ik ken die man!.’ dit is Robèrt van ‘Heel Holland Bakt’.

Op het filmpje is te zien onder andere te zien hoe de oudere signora Robèrt instructies geeft. Zodoende maakt Robèrt kennis met het beroemde brood uit Altamura. Pane di Altamura. Citta di pane. Daarnaast laat Robèrt zien hoe je dit brood professionele wijze moet kneden. Namelijk op een plank die op een paar lage stoelen is neergelegd. Kortom Robért die op zijn knieën deeg kneed wat niet de aller makkelijkste houding is.

Bovendien is de hele film te zien vanaf donderdag 19 januari 2017. Max zendt om 22.15 uur op NPO 1 het nieuwe smaakvolle programma BROOD uit. Kortom Meesterpatissier Robèrt van Beckhoven reist door Europa op zoek naar verhalen, geheimen en achtergronden van brood.

In de derde aflevering zal te zien zijn hoe Robèrt in Altamura (Puglia) kennis maakt met het beroemde brood van Altamura.

Op onderzoek naar verschillende soorten brood

Robèrt ontmoet met name collega-bakkers, leermeesters en andere ‘connaisseurs’. Ook laat hij zien op welke manieren men binnen diverse culturen omgaat met brood. Bovendien onderzoekt hij met hen het maakproces van de vele verschillende vormen van dagelijks brood. Van croissant tot knäckebröd en van rogge tot zuurdesem. Robèrt reist in zes afleveringen door acht verschillende landen: Nederland, België, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Zweden en Denemarken.

Robèrt van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven in Altamura

De plank die gebruikt wordt heet in dialect ‘ou tauvolier’. Deze plank werd thuis gebruikt om brood te maken en huisgemaakte pasta, orrechiette, cavatelli, lasagne en tagliatelle. Aan de platte kant werd de pasta gemaakt. En de andere kant werd gebruikt om deeg voor het brood te maken. Deze kant had een opstaande rand zodat het water die toegevoegd wordt aan het deeg niet ervan af kon lopen.

robèrt-van-beckhoven-in-italie2

Robèrt van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven in Altamura

Pane di Altamura het beroemde brood waar ik al eerder over heb geschreven. Het brood mag zich DOP noemen. Alleen in Altamura mag DOP gebruikt worden. Omdat het brood beschermd is en volgens de traditie wordt gemaakt met Grano duro.

Ik kijk al uit om de aflevering met de opnames in Altamura, Italië te zien.