San Valentino. Het feest van de liefde!

San Valentino

San Valentino

Valentijnsdag. Het feest van de liefde.

Wie is San Valentino?

Valentijn is geboren in Interamma Nahars, het huidige Terni. De stad Terni ligt in de Midden-Italiaanse Umbrie en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

Valentino had zijn leven gewijd aan de christelijke gemeenschap van de stad Terni, waar in die tijd de volgelingen van Jezus werden vervolgd. San Valentino stierf in Rome op 14 februari, 273.

Valentino werd vermoord omdat Claudius, de keizer in die tijd het niet kon verkroppen dat Valentino zich niet wilde bekeren. San Valentino werd daarom onthoofd.

San Valentino!

Later werd Valentino heilig verklaard door de Paus San Feliciano. Daarna werd hij de beschermer van de liefde over de hele wereld. Hij wordt beschouwd als de patroonheilige van de geliefden.

San valentino Terni
San valentino Terni

Het is een traditie geworden dat we op Valentijnsdag elkaar een symbool geven van de liefde. Door middel van een lief gedicht, kaart of bloemen of een ander lief gebaar. Op deze manier laten we aan de ander zien hoe belangrijk deze persoon voor hem of haar is.

Ook in Italie is het gebruikelijk om de dag van de liefde te vieren met originele, symbolische geschenken. Bovendien dineren op deze dag veel verliefde stellen bij romantisch kaarslicht. Daarbij wordt het een dag waarop er heel wat rode rozen, chocolade of mooie wenskaarten worden gegeven aan Valentino of Valentina.

Dit lijkt erg op hoe wij in Nederland San Valentino vieren. Het is een mooie dag waarop wij aan een ander kunnen laten weten hoe belangrijk deze voor ons is. Wanneer we een kaart versturen moeten we deze natuurlijk niet ondertekenen met je eigen naam maar met San Valentino/a.

14 Februari is een romantische dag voor alle verliefde stellen en prille of stille liefdes. En wat is er nou leuker dan degene van wie je houdt te verassen?!

Buon San Valentino!

Lees ook Italia Grande Amore