Tommy Miglietta en Kunteo. Muziek uit de Salento!

Tijdens mijn vakantie op een mooie avond op de Fattoria in Otranto/Salento werd ik verrast door een muzikale groep.

Deze groep speelt de muziek die zo typisch is voor Puglia. Hierop wordt onder andere de Pizzica gedanst. De legende zegt wanneer een vrouw door de Tarantala was gebeten ze net zo lang moest dansen om het gif uit haar lichaam te krijgen. De Tarantala is een spin die op de bekende vogelspin lijkt.

De naam van deze groep die speelde op deze avond was: ‘Gruppo musicale Tommy Miglietta & Kunteo’.

Tommy Miglietta en Kunteo

De groep werd in augustus 2015 opgericht. Deze groep maakt muziek op de oude ritmes van de Tarantula. Ze smelten deze muziek samen met de Balkan folk invloeden. De band speelt oude traditionele nummers. De grote klassiekers hebben ze in een nieuw jasje gestoken, waardoor de muziek actueel blijft.

Ze zijn zeer succesvol geworden en hebben al een reeks concerten en een mini tour gemaakt. De band heeft ook in Zwitserland opgetreden in juni 2016.
De topper van de band is de jonge getalenteerde percussionist Tommy Miglietta. Hij is pas negen jaar oud. Maar wordt volop geprezen door de liefhebbers van de Salento volksmuziek. Hij heeft gespeeld bij het welbekende Notte della Taranta, Concertone de nacht van de trommels Torrepaduli. Ook heeft hij het concert geopend van Eugenio Bennato en de Modena City Ramblers en een een duet gespeelt met Terron Fabio van Sud Sound System. Daarentegen was hij ook te gast bij Rai2 en op Channel 5 met Gerry Scotti, winnaar van Lupiae Award in 2017.

Tommy Miglietta en Kunteo

Tommie Miglietta en Kunteo

Daarnaast bestaat de band uit de violist en zanger Gianvito Carlino, een expert in de populaire muziek en kenner van Zuid-Italië. Hij is al jaren bezig om deze muziek ook voor de komende generaties in stand te houden. Daarom organiseert hij workshops en seminars in verschillende gebieden van Italië.

Accordeon wordt gespeeld door Paolo Miglietta, muzikant en general manager van de groep.

De akoestische gitaar word bespeeld door de jonge veelbelovende Samuele Miglietta.

Op elektrische bas Davide Apollonio QBA, bekend muzikant en producer Salento. Medeoprichter van de groep Apres La Classe, en leider van de muzikale groep Granma en Salento All Stars.

Op de mandoline, mandola en bouzouky Matteo Cacciatore.

De groep speelt samen met de danseressen om er een leuke show van te maken. De muziek is opzwepend en daarom leuk om naar te luisteren. De danseressen maken het compleet. Ze dansen onvermoeibaar op de ritme van de muziek.

Op het programma staat een tour in Rusland en Italië (Puglia, Campania, Lazio, Emilia Romagna en Lombardije).

Facebook pagina van de groep