Tra Mare e Monti, Ligurië! Gastblog.

Tra mare e monti

Ligurië, een streek om te ontdekken, “Tussen Zee en Bergen”, een avontuur voor diegene die de oorspronkelijke Italiaanse sfeer wil voelen en beleven. Voor actieve en passieve ontspanning, púúr genieten.

tra mare e monti

Met een fantastisch uitzicht over de Arroscia Vallei vanaf huis en terras, bevinden wij ons aan de zonnige kant van een heuvel op ongeveer 700 meter hoogte in een bijzonder en authentiek Italiaans heuveldorp, Montegrosso Pian Latte. Voor ons, mijn man en ondergetekende, een tweede thuis en vertrekpunt voor talloze activiteiten als wandelen en fietsen door o.a. grote kastanjebossen. Via vroegere ezelpaden met dito ‘ezelsbruggetjes’ een bezoek brengen aan een naastgelegen dorp, nabijgelegen watervallen of juist hoger de bergen in. Elke keer weer laten we ons verrassen door nieuwe ontdekkingen in dit gebied waarvan o.a ongereptheid en puurheid de kenmerken zijn.

tra mare e monti

Eén van onze favoriete wandelingen is een tocht te maken naar de prachtige watervallen van de Arroscia nabij het ‘buurdorp’ Mendatica – wat ‘brengt water’ betekent. De watervallen zijn gelegen op de hellingen van de Monte Fronté (2152 meter) op een hoogte van circa 925 meter. Het pad wordt zo nu en dan omringd door rotspartijen en gaandeweg wordt het geluid van de watervallen duidelijker. Een mooie plek om uit te rusten en te kiezen om verder te gaan en/of terug te keren. Deze keer maakten wij deze tocht op een mooie zondag. Een vrije dag waarop ook veel Italianen gaan genieten van natuur en een picknick. Helemaal wee werd ik van het zien van twee geliefden waarvan de jongen een gitaar op zijn rug droeg – de berg op – om zijn geliefde bij de watervallen toe te spelen. Hoe romantisch!!

Tra mare en monti

Na een korte pauze waarin wij ’s zomers verkoeling zoeken in het frisse water en ook even picknicken, vervolgen wij onze route naar de Case ‘Pian del Lago’. Hiertoe passeren wij een prachtig uitzichtpunt op 1150 meter hoogte (zie foto hiernaast). Onderweg passeren we stroompjes en beekjes die vanaf de top van de Monte Frontè naar beneden stromen. Dwars door de kastanje-, dennen-, berken en lariksbossen onder vroegmiddeleeuwse bruggetjes door, op weg naar de oude stenen fonteinen in Mendatica. Case Pian del Lago – ooit een nederzetting voor herders en hun familie – is een groep huisjes die men in ere wil herstellen.

Regelmatig treffen wij hier Italianen aan die de huisjes aan het opknappen zijn. Na te hebben rondgekeken en een praatje te hebben gemaakt over het prachtige resultaat van hun werk, vervolgen wij onze weg – inmiddels een afdaling – naar Mendatica. Het dorpje Mendatica heeft net als Montegrosso een lange bestaansgeschiedenis, waarvan de oude kerk nog fresco’s bezit welke je kunt bewonderen. Zo is de Madonna dei Colombi kerk een barokke reconstructie nadat het originele gebouw werd verwoest in een de aardbeving rond 1886.

Vanaf Mendatica gaan we via de Bosweg weer terug naar Montegrosso.Via de Santa Margherita kapel welke mede interessant is vanwege de mooie zestiende-eeuwse fresco’s door onbekende kunstenaars gemaakt vervolgen we het muilezelpad, terug naar Montegrosso.

Tra mare en monti

Voor meer foto’s en informatie over natuur, cultuur en activiteiten in Ligurië, zie onze site
ActiefinLigurie.nl.

door: Karin Vorstenbosch.