Veneto. De villa’s van weleer heten u van harte welkom.

Veneto
Villa Valmerana AI Nani

Italienu was uitgenodigd door de ambassadeur van Italië. Dit ter gelegenheid om op de residentie van de Italiaanse ambassade een presentatie bij te wonen. Er werd namelijk een presentatie gehouden over Villa Valmarana ai nani. Dit is een prachtige villa in de Vicenzo.

 

De presentatie werd gehouden door de eigenaresse mevrouw Carolina Valmarana.

Veneto. Villa Valmarana

Veneto. Villa Valmarana

De villa

Deze villa is gelegen in Vicenza. Vicenza ligt ongeveer 60km ten westen van Venetië en ligt aan de rivieren Bacchiglione en Retrone. Bovendien is de stad rijk aan geschiedenis en cultuur. Mede dankzij de vele musea, kunstgaleries, piazza’s, kerken en villa’s.

Veneto. Villa Valmarana

Villa Valmarana

Giovanni Mario Bertolo

De villa werd gebouwd in 1669 door de advocaat Giovanni Mario Bertolo. Daarna heeft hij de villa nagelaten aan zijn dochter Julia. Bovendien was zij non in het klooster van Padua. Later in 1715 heeft Giustino Valmarana de villa direct gekocht van het klooster. Vervolgens heeft hij de villa een nieuw leven ingeblazen. Met name met mooie architectuur, fresco’s en de aanleg van stallen en een gasthuis. Welke is gebouwd door Francesco Muttoni in 1720. Overigens wonen de nakomelingen van Giustino Valmarana nog steeds in de villa.

De naam ‘Villa Valmerana ai Nani’ is afkomtig van de 17 dwergen die op de muren zijn geschilderd. Deze zijn waarschijnlijk geschilderd door Giandomenico Tiepolo. Daarnaast zegt de legende van de dwergen dat de dwergprinses van de toren was gesprongen. De reden was dat ze een knappe prins had gezien in de tuin. Daarna hadden de dwergen zoveel verdriet en zijn ze veranderd in steen.

Fresco Giambattista Tiepolo

De fresco’s zijn geschilderd door Giandomenico Tiepolo in 1757. De fresco’s die overigens te zien zijn in de Palazzina zijn gemaakt door de vader Tiepolo. Daarnaast zijn de fresco’s in het gasthuis geschilderd door zijn zoon. Voorts zijn de architectonische decoraties  gemaakt door Gerolamo Mengozzi Colonna.

Veneto. Villa Valmarana

Veneto. Villa Valmarana

Goethe heeft de villa beschreven in zijn boek Tagebuecher (1786). Tevens was hij de eerste die het verschil zag van de stijl van de fresco’s.

Alsmede is Villa Valmarana ook het decor geweest van de films La Rotonda en de Merchant of Venice.

Bezoek aan de villa

Indien je in deze streek op vakantie bent, is dit de uitgelezen kans om deze villa te bezoeken. Daarnaast is het zelfs mogelijk om hier te trouwen.

DagTrip of Tweedaagse trip

Naast dat je de villa Valmarana kunt bezoeken, is het mogelijk om nog andere villa’s te bezoeken in deze streek. Je kunt het bezoek van deze villa onder andere combineren met een dagtrip of een tweedaagse trip. Deze trip gaan met name langs verschillende villa’s en wijnproeverijen. Bovendien zijn er in deze streek zijn zo’n 5000 villa’s te vinden.

Desalniettemin zijn de meeste van deze villa’s in het bezit van de Italiaanse staat. Voorheen waren deze villa’s over het algemeen zomerverblijven van mensen die in de stad werkzaam waren. Daarnaast is een van de typische kenmerken dat er in geen van deze villa’s verwarming was aangelegd.

Daarbij zijn de villa’s in deze streek rijk aan 300 jaar geschiedenis. Tezamen bevatten ze onder andere 500 fresco’s en duizenden beelden en kunststukken. Overigens zijn er meer dan 150 villa’s open gesteld voor bezoekers. Tevens heeft iedere villa zijn eigen charme. Daarnaast worden er culturele evenementen, concerten en theater voorstellingen gegeven. Verder kun je ook deelnemen aan wijnproeverijen.

Je kunt kiezen uit bestaande routes of je kunt zelf een route samenstellen in de streek Veneto en Friuli. De routes kunnen lopen vanaf de Brenta rivier tot het Gardameer. Bijvoorbeeld vanaf de voet van de Dolomieten tot aan Venetië. Verder valt er nog veel te ontdekken in deze streek. Deze streek is namelijk  rijk aan architectuur, kunst en landschap. Voor meer informatie en hoe je een trip kunt samenstellen kun je kijken op de site van Ville venetetour

Prosecco Superiore

Niet alleen staat deze streek bekend om zijn villa’s maar ook om zijn Prosecco Superiore. Bovendien is deze elegante Prosecco heel herkenbaar qua smaak. De Prosecco heeft dan ook een fruitige smaak en  een heldere stro-achtige kleur. Hierdoor wordt hij door vele hoog gewaardeerd.

Het gebied van de Prosecco ligt ook in de regio Veneto. 50 km van Venetië in de heuvels van de provincie Treviso. Het gebied ligt tussen de steden Conegliano en Valdobbiadene. Overigens bevindt het gebied zich op gelijke afstand van de Dolomieten en de Adriatische zee. Daarnaast heeft deze combinatie een positief effect op het klimaat. Wat vervolgens weer goed is voor de druiven.

Het productiegebied bestaat uit vijftien gemeenten en beslaat een gebied van ongeveer 20.000 hectaren. Bovendien liggen de wijngaarden op het zonnigste deel van de heuvels. Op een hoogte tussen de 50 en 500 meter boven de zeespiegel.

Voorts is het bezoek aan deze wijngaarden  goed te combineren met een bezoek aan een van de vele villa’s die opengesteld zijn voor publiek.

Veneto is een provincie rijk aan kunst en cultuur. Wanneer je meer van een sportieve vakantie houdt kunt je ook in deze streek goed terecht. Je kunt hier namelijk paardrijden, mountainbiken of met een kano of boot op pad. Maar je kunt ook te voet deze omgeving verkennen. Kortom een heleboel mogelijkheden. Wat er nog meer mogelijk is kun je nalezen de site van Veneto.

Door ItalieNu

Elisa van ItalieNu

Italiaanse vertaling