Wijn uit Puglia. Ontdek de wijnen van Tenute Rubino!

Italienu heeft kennis gemaakt met de Wijnen van Salento bij de wijnproeverij Solo Vino Galleria. Wij waren bijzonder onder de indruk van deze wijnen daarom willen wij dit ook delen met de lezers van ItalieNu.

Midden tachtiger jaren begon de familie Rubino te investeren door middel van het aankopen van meerdere landgoederen. Nu heeft de familie naamsbekendheid met de naam “Tenute Rubino”. De landgoederen liggen in Puglia, een prachtige streek in de hak van Italië.
Het wijnhuis produceert 17 wijnen waaronder:
Torre Testa, Visellio, Marmorelle Rosso, Miraglio, Jaddico, Punta Aquila, Oltremè en Aleatico zijn de rode wijnen,
Marmorelle Bianco, Giancola, Vermentino zijn de witte wijnen en Saturnino is Tenute Rubino rosè. De 4 nieuwe wijnen Malvasia Bianca, Negroamaro, Negroamaro Rosè en Primitivo.

Niet alleen de wijn is van uitstekende kwaliteit maar ook de Extra Vergine olijfolie die door Tenute Rubino wordt geproduceerd is van zeer goede kwaliteit.
70% van de 1.000.000 flessen die geproduceerd worden, worden verkocht aan het buitenland. Het belangrijkste distributiekanaal is de HORECA (hotel, restaurants en catering) wijn winkels en wijnbars. Zwitserland, Zweden, België, Denemarken, Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten zijn enkele landen waar de wijn naartoe wordt geëxporteerd. 30% van de productie wordt verkocht op de nationale markt, 2/3 in Puglia.

De Wijngaarden

De Wijngaarden worden verdeeld over 200 hectare aan grond over vier verschillende gebieden. De gebieden bevinden zich langs de Adriatische kust naar het achterland van Brindisi.Twee van de landgoederen zijn gelegen op een paar meter afstand van de zee, in een prachtige, adembenemende, natuurlijke scenario.

Wijn uit Puglia

Wijn uit Puglia

Het microklimaat van de vier landgoederen van Tenute Rubino zijn de typische kenmerken van het Middellandse-Zeegebied. Het klimaat wordt gekenmerkt door jaarlijks 1000 uur aan zon. Milde winters en hete zomers zijn typisch voor de Zuid Italiaanse seizoenen. Een andere belangrijke positieve factor betreft de temperatuur tussen dag en nacht die gunstig is en de constante zeelucht. Het regent hier vooral in de winter en in het voorjaar. Een ideaal klimaat voor de perfecte rijping van de wijnstokken.

Wijngaarden Tenute Rubino
Jaddico landgoed

De 50 hectare Jaddico landgoed is gelegen aan de Adriatische kust, 8 km ten noorden van Brindisi, waar de wijnen Negroamaro, Zwarte Malvasia, Susumaniello, Montepulciano en Primitivo en internationale verscheidenheid van Sauvignon Blanc vandaan komen.
De wijngaarden, hebben een dichtheid die varieert tussen de 500 en 6000 planten per hectare. De bodem is kalkhoudend en zanderig. Dit is gunstig voor de goede ontwikkeling van de wortels en de drainage.

Landgoed Marmorelle:
De Marmorelle landgoed ligt 10 km ten noordwesten van Brindisi en is de thuisbasis van de jonge wijngaarden van Tenute Rubino. Hier worden de druivensoorten verbouwd zoals: Negroamaro, Black and White Malvasia en Montepulciano. De druiven worden verbouwd op kalkhoudende grond en de wijnstokken hebben een dichtheid van 4000-6000 planten per hectare.
De wijngaarden in dit gebied in de provincie Brindisi zijn bijzonder krachtig en de druiven rijp gaan sneller in dit gebied. Vaak gebeurt de oogst, voor dezelfde druivensoort, 10 dagen eerder dan in andere landgoederen. Het klimaat is koel en voortdurend geventileerd door oostenwind, mede dankzij de nabijheid van de zee.

Landgoed Uggio:
De Uggio landgoed die 100 hectare wijngaarden omvat, is gelegen in de Salentino, 80-100 meter boven de zeespiegel, 14 km Zuid-West van Brindisi.
Hier vind men de druiven voor de Primitivo, Negroamaro, Aleatico, Malvasia, Montepulciano, Aglianico, Vermentino. Maar ook de internationale Cabernet Sauvignon en Chardonnay.
De beplanting hebben een dichtheid van ongeveer 5000 planten per hectare. De donkere bodem van kalkhoudende oorsprong heeft een goede balans van klei en zand. De temperatuur kan een verschil van 15 °C tussen dag-en nacht zijn.

Wijn uit Puglia

Wijn uit Puglia

Wijngaarden Tenute Rubino
Landgoed Punta Aquila: Primitivo druiven
De Punta Aquila Estate, wat 15 hectare wijngaarden omvat, ligt ten Zuid-Westen van Brindisi. Deze jonge wijngaard heeft een plantdichtheid van ongeveer 6000 per hectare. De bodem is van gemiddelde samenstelling, zand met een consistente aanwezigheid van micro-en macro-elementen die evenwichtige zuurgraad en uitstekende suiker niveau aan de druiven geeft.
Wilt u meer informatie over importeren van de wijn mail naar ItalieNu
info@italienu.nlof – italienu@gmail.com

Tenute Rubino